Шпанци враћају пезету у употребу

Capital. Б92
Шпанци враћају пезету у употребу

МАДРИД - Становници шпанског мјеста Виљамајор де Сантјаго су, да би подстакли локалну економију, поново почели да као средство плаћања користе пезету.

Тај градић, који се налази 120 километара југоисточно од Мадрида, окренуо се прошлости да би себи осигурао будућност.

Његови становници су извукли из сламарица пезете које су сачували кад су прије десет година као званичну валуту почели да користе евро. Они су се на овај потез одлучили у знак протеста што је незапослена чак трећина становника села, њих чак 2.500.

Око 30 привредника је од јануара почело да прихвата пезете као средство плаћања, па су мјештани за само мјесец дана потрошили стару валуту у противвредности од 6.000 евра. Вијест се брзо проширила и купци из околних села и градова долазе да потроше пезете.

На крају мјесеца трговци ће пезете однети у Централну банку у Мадриду, гдје се могу замјенити за евре.

Шеф локалног пословног удружења Луис Мигуел Кампајо, који је и дошао на ову идеју, рекао је да су људи сачували старе новчанице, вјерујући да би једнога дана могле бити корисне ако пропадне евро.

Градоначелник Хозе Фернандез је подржао ову акцију јер се, каже, залаже за све што помаже њиховој економији, а још четири шпанска града покушавају да оживе економију на исти начин.

Овај потез могао би да подстакне и остале Шпанце, јер се процјењује да у сламарицама чувају пезете у вриједности од 1,7 милијарди евра.

Пезета је, иначе, била у употреби од 1869. до 2002. године. Евро је заменио пезете 2002.године, али за разлику од Француске или Италије, Шпанија никада није поставила крајњи рок за замјену старог новца у евре.

Према недавној студији шпанског Удружења потрошача, цијене основних добара порасле су 43 одсто од увођења евра. Хлеб је поскупио 49, а млеко 48 одсто, док је цијена кромпира порасла чак 116 одсто.

Шпанија се бори с најгором економском кризом од Другог свјетског рата. Половина млађих од 25 година нема посао, што је горе и од Грчке и Португала. Они који имао посао чак одбијају кориштење годишњих одмора како не би постали вишак при повратку на радно мијесто.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана