Шпанци у страху од грчког сценарија

Глас Српске
Шпанци у страху од грчког сценарија

МAДРИД - Са буџетским дефицитом од 11 одсто и незапосленим сваким петим становником, Шпанија није далеко од грчког сценарија, упозоравају шпански синдикати.

Иако из шпанске владе и Међународног монетарног фонда увјеравају јавност да нема разлога за забринутост и да је земља увођењем драстичних мјера штедње на добром путу опоравка, синдикати сматрају да свакодневно повећање редова пред јавним кухињама довољно говори о економском стању земље, наводи у анализи "Дојче веле".

Индустријска производња је значајно смањена, а грађевинарство, које највише учествује у државним приходима, из мјесеца у мјесец биљежи драстичан пад.

- Када је тржиште некретнина нагло ослабило, држава се нашла пред великим проблемом. То је било праћено порастом незапослености. Уље на ватру долила је одлука власти да се запосленима у јавном сектору смање плате ради уравнотежења буџета и смиривања финансијског тржишта - истичу у шпанским синдикатима.

Прошлоседмични протести против мјера штедње још су, кажу синдикати, одмјеравањем снага са владом, а у најави је генерални штрајк ако реформе тржишта рада буду супротне интересима радника.

Професор економије Гајле Aлард каже да је управо круто тржиште рада највећи проблем у Шпанији.

- Чим је економска криза наступила, усљед ригидности овдашњег тржишта рада, услиједио је талас отказа, брже него у било којој другој држави - рекао је Aлард.

Од 2007. године незапосленост у Шпанији порасла је на чак 20 одсто. Уз то, значајно опадање пореских прихода и пораст социјалних издатака, било је праћено порастом државног дефицита.

С друге стране, шпански премијер Хозе Луис Родригез Запатеро каже да је шпанска влада одлучна да примијени и учини ефикаснијом сваку појединачну реформу која је покренута, мислећи при томе и на смањење плата и остале социјалне резове.

Шеф Међународног монетарног фонда (ММФ) Доминик Штрау Кан, послије разговора са шпанским премијером, позвао је Шпанце да подрже владине мјере штедње и изразио увјерење да ће се шпанска економија опоравити.

Подршка

Шпански партнери у Европској унији подржавају руководство државе да уведе драстичне мјере штедње да би испунила своје дужничке обавезе, те да нестабилност још једне европске економије не би била пренесена на остале земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана