Шпанци и Пољаци у кризи најмање штеде

Глас Српске
Шпанци и Пољаци у кризи најмање штеде

НИРНБЕРГ - Потрошачи у Њемачкој, Великој Британији, Француској и Aустрији, према подацима Центра за истраживање тржишта "GfK", показали су највећу склоност ка штедњи у вријеме кризе, док су потрошачи у Шпанији и Пољској најмање смањили свој кућни буџет под утицајем рецесије.

"GfK" је у истраживању, које је спроведено међу 10.200 европских потрошача старијих од 15 година у девет земља, испитивао понашање потрошача у вријеме кризе, пренијеле су агенције.

Док потрошачи у Њемачкој, Великој Британији, Француској и Aустрији настоје свакодневно да штеде на разним подручјима, о штедњи најмање брину потрошачи у Шпанији и Пољској.

- У ове двије земље један од три испитаника истиче да није штедио нити смањио свој кућни буџет у периоду послије избијања кризе - наводи се у извјештају  "GfK"-а.

Истраживање је показало да четири од десет потрошача у Њемачкој, Холандији и Aустрији настоји да купује храну и пиће по најнижој могућој цијени, док испитаници у Русији и Италији највише "режу" трошкове за одјећу и обућу.

- Потрошачи у Њемачкој, Француској, Aустрији и Италији штеде на прехрани изван куће, док потрошачи у Русији одгађају велике куповине, као што су набавка аутомобила, апарата за домаћинство и слично - стоји у извјештају "GfK"-а.

Куповање најјефтинијих путних карата за жељезницу и авион карактеристично је за једну од пет испитаних особа у Великој Британији, Њемачкој и Aустрији.

Французи и Нијемци режу и своје дневне трошкове, те мање новца троше на излазак у кафиће, позориште и биоскоп.

Одмор

Истраживање "GfK"-а показало је да један од три потрошача у Њемачкој, Aустрији, Француској, Холандији и Великој Британији као вид штедње бира јефтинији аранжман за одлазак на одмор. Више од 38 одсто Британаца и 27 одсто Холанђана штеди захваљујући нижим трошковима за гријање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана