Спајање два највећа америчка произвођача цигарета

Агенције
Спајање два највећа америчка произвођача цигарета

Њујорк - Амерички произвођач цигарета Рејнолдс Американ (РАИ) планира да купи ривалску компанију Лорилард за преко 25 милијарди долара, што ће довести до спајања два најстарија и највећа америчка произвођача цигарета.

Удруживањем Рејнолдс Американа и Лориларда, односно другог и трећег највећег америчког произвођача цигарета, биће створена компанија са укупним приходима од преко 11 милијарди долара и са оперативним профитом од око пет милијарди долара, наводи се у зајеничком саопштењу тих компанија, а преноси агенција Франс прес.

РАИ је мајка-фирма компаније РЈ Рејнолдс, произвођача цигарета "камел", "пал мал" и "винстон", док је Лорилардов бренд "њупорт" најпродаванији бренд ментол цигарета и друга најпродаванија врста цигарета у САД.

Компанија РАИ је, такође, најавила да ће британска фирма Империјал тобако купити њене брендове цигарета, попут "салема" и "винстона", и још неке активе за суму од 7,1 милијарде долара.

Бритиш американ тобако, највећи акционар у РАИ-ју, подржао је овакве уговоре и саопштио да ће задржати свој удио од 42 одсто кроз инвестиције од око 4,7 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана