Спајање четири фабрике Инцела

Милка Милуновић
Спајање четири фабрике Инцела

БAЊA ЛУКA - Скупштина акционара бањолучког "Инцела" усвојила је на јучерашњој сједници одлуку о спровођењу статусних промјена, тако да се матичном "Инцелу" припоје четири некадашња "Инцелова" предузећа - "Целулоза", "Вискоза", "Електролиза" и "Индустријске плантаже".

- Влада РС предложила је да се статусне промјене упишу у судски регистар и задужила је представника државног капитала, да овако обједињено предузеће подијели на два засебна привредна субјекта, од којих би један био "Индустријске плантаже", други предузеће "Пословна зона" - рекао је министар просвјете и културе РС Aнтон Касиповић, који је представник државног капитала у "Инцелу".

Циљ статусних промјена у "Инцелу", каже Касиповић, је да се пронађе пословна визија за ово предузећа и уједно то је један од услова за излазак на тржиште.

Директор "Инцел холдинга" Славица Комљеновић изјавила је да је Влада РС предложила да "Инцел холдинг" изврши статусну промјену припајања повезаних предузећа матичном предузећу због више разлога, али најважније је да се побољша квалитет рада и пословања.

- Основни разлози за промјене су рационализација организације, једноставније управљање пословањем и смањење трошкова пословања. То је први корак у статусним промјенама. Сљедећи корак је статусна промјена подјеле предузећа након регистрације јединственог привредног субјекта, долази до оснивања два нова привредна субјекта - рекла је Комљеновићева. 

Истакла је да "Инцел"  захтијева квалитетније управљање у вези са даљом трансформацијом власништва, као и једноставније управљање привредним ресурсима, који се налазе у кругу фабрике ."Инцел холдинг" је једини носилац капитала чија је вриједност око 202,3 милиона марака.

"Инцел холдинг" је емитент на Бањалучкој берзи. Управљање  свим предузећима одвија се на нивоу акционарског друштва "Инцел", што се, према мишљењу менаyмента, показало нерационалним.  

"Инцел холдинг" у свим погонима запошљава 85 радника. Некада је у овом предузећу било запослено више од 5.000 радника. Отворен је стечајни поступак у "Енергетици", док су приватизоване фабрике "Белира" и "Целекс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана