Спајања ауто-индустрије - проблем породични понос и јак его

Глас Српске
Спајања ауто-индустрије - проблем породични понос и јак его

ЛОНДОН - Спајање "Реноа", у којем држава има велики удио, и "Пежо-Ситроена", који контролише породица "Пежо", могло би да изазове огромне социјалне поремећаје у Француској, пише јуче лондонски "Фајненшел тајмс".

"Рено" је са јапанским "Нисаном" још прије десет година склопио брак из рачуна, а као могући партнер "Пежо-Ситроена" сада се помиње "Фијат", који је недавно изгубио битку за њемачки "Опел".

BMW би такође био добар избор, али ту би као проблем могао да се појави породични понос и јаки его, јер BMW контролише породица Куант, која у било ком новом партнерству жели да задржи свој кључни утицај.

Стручњак "Фајненшел тајмса" за аутомобилску индустрију истиче да би на питање да ли Француска себи и даље може да приушти два велика произвођача аутомобила, одговор би требало да буде "не", али као што је то свима јасно послије великих сума новца које су државе широм свијета упумпале у ту грану индустрије, аутомобили су изузетно осетљиво питање.

Подсјећајући да је амерички предсједник Барак Обама у понедјељак објавио одлуку да "Џенерал моторс" испрати у стечај, лист додаје да се и руски премијер Путин истовремено бавио аутомобилском индустријом.   

Путин се у Москви састао са високим функционерима канадске фирме "Магна" и руске банке Сбербанк које би, како се очекује, у наредних неколико недјеља требало да преузму "Опел" - европски огранак "Џенерал моторса".   

Aко се то догоди, истиче лист, руски инвеститори ће контролисати једну од најстаријих иностраних операција "Џенерал моторса", а руска фирма "Газ" у власништву олигарха Олега Дерипаске производиће "Опелове" аутомобиле у новој, великој фабрици у Нижни Новгороду, преноси Би-Би-Си.
Када је ријеч о продаји аутомобила више аутомобилских компанија саопштио је да је њихова продаја у СAД опала у односу на прошлу годину.  "Џенерал моторс" и "Форд" су, међутим, регистровали раст продаје у мају у односу на април, преноси "Глас Aмерике".

"Магна"

У компанији "Магна" очекују да се њемачки "Опел", чији већински дио је та компанија купила заједно са руском Збергбанком, опорави у року од три године.

Очекује се да ће "Опел" за четири године почети да доноси профит и да ће проширити тржиште на Русију и остале дијелове свијета. "Магна" је највећи канадски произвођач ауто-дијелова, који запошљава 74.000 људи у 25 земаља, пренијела је Бета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана