S&P утврдио кредитни рејтинг БиХ: Предвиђају смањење БДП-а за шест одсто и погоршање платног биланса

ГС
S&P утврдио кредитни рејтинг БиХ: Предвиђају смањење БДП-а за шест одсто и погоршање платног биланса

ЛОНДОН Међународна рејтинг агенција Standard and Poor's (S&P) потврдила је кредитни рејтинг БиХ, који гласи "Б" са стабилним изгледима.

У извјештају ове рејтинг агенције за БиХ, наводи се да ће глобална пандемија вируса корона утицати на економију БиХ.

Аналитичари предвиђају да ће реални БДП бити смањен за шест одсто у 2020. години, те да може доћи до погоршања фискалног и платног биланса, стоји у саопштењу Централне банке БиХ.

Ипак, предвиђа се да ће нето општи дуг владе БиХ до краја 2020. износити 31 одсто БДП-а, што оставља простор за маневар на фискалној страни.

Образлажући стабилне изгледе кредитног рејтинга, аналитичари истичу да стабилни изгледи балансирају ризике повезане с ефектима Ковида-19 на економију и на фискалне и спољне вриједности током сљедећих дванаест мјесеци с узлазним потенцијалом који долази из спровођења структурних реформи и из очекивања снажнијег економског раста након 2020. године, преноси портал Кликс.

Према наводима аналитичара S&P, кредитни рејтинг БиХ може бити повећан "уколико дође до унапређења на пољу домаће политике, са мање конфронтација и више консензуса, која би била више оријентисана на промоцију економског раста и структурних реформи".

Такође, кредитни рејтинг може бити повећан у случају остварења снажнијег економског раста након 2020. године.

С друге стране, до смањења кредитног рејтинга може доћи уколико економски и буџетски трошкови пандемије буду већи него што се тренутно предвиђа и ако, у хипотетичком сценарију, стабилност домаћег финансијског система знатно ослаби у случају дуготрајног погоршања квалитета активе и трајне конверзије депозита у девизе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана