С&П, Мудис, Фич против ARC рејтингс

Танјуг
С&П, Мудис, Фич против ARC рејтингс

Пет бонитетних агенција, махом из земаља у успону, основало је у Лондону нову агенцију, ARC рејтингс, која ће бити конкурентна главним играчима у сектору.

Конкуренцију су добиле и агенције "Стандард енд Пурс", "Фич" и "Мудис".

ARC се, као нова међународна бонитетна кућа, нада да ће преузети клијенте од водећих свjетских агенција, које су се нашле под ударом критика након глобалне финансијске кризе, преноси Франс прес.

"Неће бити мjеста за ријеч 'смеће' у нашим категоријама рејтинга", наводи ARC, који обећава да ће кредитни рејтинзи које буде додјељивао укључивати ризике у финансијском сектору.

Пет бонитетних агенција из Африке, Азије, Европе и Латинске Америке, од којих су све основане током финансијске кризе из 2008, заједничким снагама су креирале компанију ARC рејтингс, чије ће сједиште бити у Европи и која ће опслуживати клијенте који желе да учествују на међународним тржиштима обвезница.

ARC наводи да ће увести нови систем оцјењивања финансијских ризика, поред постојећег система оцјењивања дугова, међутим, поручује да неће користити термин "смеће" да опише неинвестиционе нивое рејтинга.

"Свијет се драстично промјенио након колапса хипотекарног тржишта САД 2008, који је изазвао кредитни слом. ARC и његових пет оснивача вјерују да старе методе процјењивања рејтинга више нису довољне", рекао је извршни директор ARC Жозе Посас Естевес на отварању агенције у Лондону.

Инвеститори ангажују бонитетне агенције да би процијенили вјероватноћу зараде и ризика на финансијским инструментима, од државних обвезница до корпоративних дионица.

"Лансираћемо нови облик оцјењивања, рејтинг системског ризика, којим ће се процјењивати, рецимо, утицај гашења програма стимулација америчке привреде на тржишта", наводи ARC.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана