Сорош: Остала три мјесеца за спас Еврозоне

Агенције
Сорош: Остала три мјесеца за спас Еврозоне

Трент - Амерички милијардер Џорџ Сорош сматра да су остала још само три мјесеца за спас еврозоне, због чије би кризе и ЕУ “могла да експлодира”, преносе агенције.

- Европска унија је као мјехур, али не финансијски већ политички, који би могао да експлодира као посљедица кризе у еврозони - рекао је Сорош протеклог викенда на фестивалу економије у Тренту.

Он је истакао да ће послије истека три мјесеца тржишта наставити да траже више, али да владе неће моћи да одговоре на те захтјеве.

- Када се гледа ретроспективно, јасно је да је главни извор проблема чињеница што су чланице еврозоне предале Европској централној комисији права на договорни новац, нису схватиле шта то значи, као што то нису схватиле ни европске власти - рекао је Сорош.

Сорош тврди да је еврозони потребна европска шема за осигурање депозита, као и директно финансирање од Европског механизма за стабилност за банке.

Сорош вјерује да ће на крају Њемачка учинити све како би сачувала еврозону и то због ризика од огромних губитака које би имале њемачке банке у случају њене пропасти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана