Соренсен: CEFTA споразум припрема за приступање ЕУ

Aгенције
Соренсен: CEFTA споразум припрема за приступање ЕУ

Сарајево - Специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен рекао је да слободна трговина међу земљама чланицама CEFTA-e отвара могућности тим земљама да подигну конкурентност и направе потребне реформе, које ће их припремити за приступање ЕУ.

Пред отварање конференције "Седмица CEFTA-e 2013", Соренсен је изјавио новинарима да ЕУ подржава CEFTA споразум од његовог настанка, кроз техничку подршку, као и аутономне трговинске мјере којима је тржиште ЕУ отворено за ове земље и прије њиховог приступања ЕУ.

"CEFTA споразум је важно средство за економски раст и за ефикасну размјену искустава и пракси између свих земаља које су укључене у тај споразум", оцијенио је Соренсен.

Замјеник министра спољне трговине и економских односа БиХ Ермина Салкичевић–Диздаревић нагласила је да ће напори БиХ у оквиру CEFTA-e бити крунисани ове седмице, након потписивања билатералног споразума са Албанијом, који се тиче пољопривреде.

Према њеном мишљењу, БиХ је у оквиру CEFTA споразума до сада постигла много, што је видљиво кроз пословање привредних субјеката у БиХ.

Говорећи о посљедицама изласка Хрватске из CEFTA споразума, Диздаревићева је истакла да је највише погођена пољопривредна производња у БиХ, односно млијечна индустрија.

Она је додала да је предност предсједавања БиХ Цефтом у 2013. години, била могућност да БиХ из земаља CEFTA-e увози репроматеријал за даљу производњу, а потом да те производе извози као домаћи производ.

Шеф одсјека за привредни и друштвени развој Регионалног савјета за сарадњу /RCC/ Сањин Арифагић рекао је да RCC очекује договор земаља у региону о усвајању стратегије југоисточне Европе 2020.

Он је изразио наду да ће то значити нови почетак за све земље у региону.

Скуп "Седмица CEFTA-e 2013" биће настављен и сутра, а укупно ће бити одржано девет сесија, на којима ће бити дискутовано о разним аспектима CEFTA-e.

Организатор ове манифестације је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, у сарадњи са Пројектом подршке трговинској политици и изградњи капацитета у БиХ, који финансира ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана