Соколац препознат као сигурно мјесто за производњу обновљиве енергије

Данијела Бајић
Соколац препознат као сигурно мјесто за производњу обновљиве енергије

СОКОЛАЦ - Изградња соларне електране у Сокоцу, која би требало да почне до краја године, привући ће велики број инвеститора, који су ово подручје препознали као пословно-повољно окружење.

Соларна електрана, снаге од 110,9 мегавата, биће изграђена у насељу Бјелосављевићи, на око 150 хекатара са лијеве стране магистралног пута Подроманија-Рогатица те насељу Кула, на површини око 30 хектара, са могућношћу проширења.

Начелника Сокоца Милован Бјелица истакао је за “Глас Српске” да је сва потребна документација за изградњу соларне електране припремљена, донесени су урбанистичко-технички услови и сви неопходни планови, а остало је још само да одаберу инвеститора, који би требало да буде познат већ у првој седмици новембра. За прикупљање понуда за додјелу концесије, према његовим ријечима, позив би требало да буде објављен ових дана.

- Постоји већ неколико потенцијалних инвеститора, међу којима је и једна веома озбиљна компанија која је, за завршетак радова и пуштање у рад електране, сама себи поставила рок од 15 мјесеци, рачунајући од дана добијања концесије. Ријеч је о компанији регистрованој у Грацу, са централом “Профајн-груп” у Њемачкој, која је формирала предузеће “Етер стејт” на Сокоцу - казао је Бјелица и додао да је вриједност инвестиције око 120 милиона евра, које је ова њемачка компанија одавно спремила.

Годишњи прилив ове локалне заједнице, након изградње соларне електране, према првим процјенама, каже Бјелица, требало би да буде 800.000 марака.

- Водили смо битку неколико година да бисмо овај пројекат довели до фазе реализације. Било је ту лобирања, оспоравања, саботаже, али све смо издржали и сада смо у завршној фази - рекао је Бјелица и истакао да је то највећи успјех који су постигли у посљедњих неколико година.

Соколац ће, нагласио је он, користити сунчеву енергију за производњу струје, а бенефите ће осјетити сви грађани Сокоца и регије.

- Ово је нови почетак Сокоца који је на зеленој агенди укључен у савремена кретања, испред многих већих општина и градова, не само Српске већ и региона -- рекао је Бјелица.

Успостављањем соларне електране, рекао је он, почеће и повлачење “зелене привреде”, за шта се већ јављају компаније из области ауто-индустрије и производње алуминијумске столарије.

- Соколац има све услове за соларну електрану. Годишње имамо 1.350 сунчаних сати, а да би електрана била рентабилна, потребно је 950. Уређаје за хлађење не треба уграђивати у панеле, јер просјечна годишња температура на овом подручју је девет степени. Мјерења су показала да је просјечна брзина вјетра 13 метара у секунди, а количина падавина по метру квадратном између 950 и 1.000 литара - рекао је Бјелица.

Скупштина општине Соколац усвојила је у уторак одлуку о зонинг-плану подручја посебне намјене “Соларне електране Бјелосављевићи-Кула”.

Панели

Милован Бјелица је истакао да Соколац, између осталог, планира да постави соларне панеле на основну и средњу школу, али и спортску дворану.

- Идемо са једним програмом да поправимо стање када је енергетска ефикасност у питању. До сада смо радили на основној школи, обданишту и општини, а у наредном периоду планирамо да радимо и Дом здравља и Средњошколски центар у сарадњи са УНДП-ом и ресорним министарством - рекао је Бјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана