Шојбле: Шпанији није потребна помоћ

Агенције
Шојбле: Шпанији није потребна помоћ

Берлин - Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле изјавио је да Шпанији није потребна финансијска помоћ ЕУ и изразио увјерење да ће мјере штедње које предузима Влада у Мадриду бити упјешне, преносе агенције.

- Шпанији није потребан програм помоћи, зато што тренутно ради праву ствар и биће успјешна - рекао је Шојбле новинарима у Берлину.

Он је додао да је званичном Мадриду потребно повјерење финансијских тржишта и да је у томе највећи проблем Шпаније, пренио је Ројтерс.

Ови његови коментари у супротности су са ставом Француске, која врши притисак на Мадрид да се пријави за добијање помоћи од Европске централне банке.

Аналитичари сматрају да, послије Шојблеове изјаве, шпански премијер Маријано Рахој неће у скорије вријеме затражити исплату из кризних фондова ЕУ.

Потпредсједник шпанске Владе Сораја Саенз у међувремену је демантовала да Влада разматра замрзавање пензија да би уштедјела довољно новца и избјегла узимање стране помоћи.

Ројтерсови извори рекли су да Рахојев кабинет разматра и подизање старосне границе за одлазак у пензију са 65 на 67 година.

Влада је прихватила да до краја године повећа пензије за један одсто, као и за редовних три одсто да би се надокнадио ефекат инфлације.

Рахој би могао да суспендује политику усаглашавања пензија са стопом инфлације и тиме уштеди новац.

Трошкови даљег задуживања Шпаније поново су почели да расту, пошто су државни званичници и њихови партнери из еврозоне почели да шаљу контрадикторне поруке о томе да ли ће Мадрид затражити страни кредит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана