Шојбле скептичан према “Плану Б” кипарске владе

Агенције
Шојбле скептичан према “Плану Б” кипарске владе

Берлин - Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле изразио је скепсу за “План Б” кипарске владе за избјегавање банкрота, пише данашње издање њемачког дневника “Билд”, а преносе агенције.

- Козметичке измјене нису довољне. Кипар мора да покрене и предузме озбиљне мјере да би консолидовао своје финансије - рекао је Шојбле након састанка са министрима из коалиционе владе, одржаног касно синоћ.

Никозија ужурбано ради на реформи свог банкарског система како би избјегла финансијски крах након што је Европска Централна банка запријетила да ће обуставити исплате уколико до 25. марта не буде постигнут договор са ЕУ и Међународним монетарним фондом о пакету финансијске помоћи.

Кипар се суочава и са интензивним притиском ЕУ за постизање договора о помоћи.

Неименовани извор упозорио је да Кипар ризикује да буде избачен из еврозоне уколико парламент не усвоји функционалан план за реструктурисање банкарског сектора до уторка, 26. марта.

Међутим, посланици кипарског парламента одгодили су за синоћ заказану ванредну сједницу на којој је требало да гласају о прва два нацрта закона из пакета који је влада израдила у склопу “Плана Б”.

Посланици су истакли да им је неопходно додатно вријеме да испитају планове за успостављање “националног фонда солидарности” и контролу капитала како би се спречила евентуална “најезда” на банке након што 26. марта буду отворене.
Све банке, укључујући и централну, су тренутно затворене на Кипру са циљем избјегавања масовног повлачења готовог новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана