Шојбле: Банке на Кипру неће моћи без помоћи

Агенције
Шојбле: Банке на Кипру неће моћи без помоћи

Берлин - Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле упозорио је данас Кипар да банке на том острву можда никада неће бити у стању да наставе са радом уколико одбију услове финансијске помоћи, преносе агенције.

- Европска централна банка изнијела је јасан став да без реформи програм за помоћ Кипру не може даље. Требао би да то неко објасни Кипранима и мислим да постоји опасност да њихове банке више неће бити у стању да поново прораде. Двије велике банке на Кипру су несолвентне уколико не добију ванредне фондове од Европске централне банке - нагласио је Шојбле.

Шојбле је изразио жаљење због резултата гласања у кипарском парламенту.

Скупштина је одбацила договор о међународном пакету финансијске помоћи, којим је предвиђено једнократно увођење пореза на депозите у банкама.

Овај контроверзни порез услов је који Кипар мора да испуни да би примио финансијску помоћ од ЕУ и Међународног монетарног фонда од десет милијарди евра с циљем спашавања својих банака.

У току су преговори ради проналажења алтернативног плана.

Лидери политичких странака на Кипру састаће се током дана након што је парламент одбацио контроверзне порезе, предложене као дио пакета финансијске помоћи вриједног десет милијарди евра.

Британски Би-Би-Си наводи да ни један посланик кипарског парламента није гласао за контроверзни договор, чиме је Бриселу послата јасна порука да се убрзано мора израдити нова стратегија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана