Софтић нови гувернер Централне банке БиХ

Марина Чигоја
Софтић нови гувернер Централне банке БиХ

Сарајево - Сенад Софтић именован је јуче за гувернера Централне банке БиХ и на тој позицији ће наслиједити Кемала Козарића, који је ту функцију обављао десет година.

Софтића је за гувернера изабрао новоименовани Управни одбор Централне банке БиХ, а повјерен му је шестогодишњи мандат. Гувернер је изабран на првој сједници новог Управног одбора, на којој су новоименовани чланови тог тијела и званично преузели дужност.

Новоименовани гувернер, који је истовремено и предсједавајући Управног одбора, је доктор економских наука, а запослен је као ванредни професор на Економском факултету Универзитета у Сарајеву. Истовремено је и руководилац мастер студија Економског факултета Сарајево и Економског факултета Загреб на смјеру кризни менаџмент.

- Софтић је у дугогодишњој професионалној каријери био замјеник предсједника Надзорног одбора Инвестицоне банке, која је касније прерасла у Развојне банке ФБиХ. У дугогодишњој консултантској пракси учествовао је као аутор, коаутор или руководилац у реализацији више од 120 елабората, пројеката и студија из различитих области микро и макроекономије - истакли су у Централној банци БиХ.

У научној каријери као аутор или коаутор је учествовао у публикацији 13 књига и монографија. У истом својству је објавио тридесетак научних и стручних радова у зборницима, часописима и другим публикацијама, те на семинарима и симпозијумима.

Козарић, којем је јуче истекао мандат, на функцији гувернера Централна банке БиХ је провео два узастопна мандата од 2005. године. Он је био први домаћи гувернер, с обзиром на то да су због увођења валутног одбора, који подразумијева фиксно везивање КМ за евро, од оснивања Централне банке 1997. године на њеном челу били странци. Козарић је на тој позицији наслиједио Питера Никола, којем је био најближи сарадник, јер је за вријеме његовог мандата обављао дужност вицегувернера.

Предсједништво БиХ именовало је половином јула чланове Управног одбора Централне банке БиХ. Та дужност повјерена је Љубиши Владушићу, Триви Маринковићу, Кемалу Козарићу, Сенаду Софтићу и Анкици Колобарић. Они су као и гувернер именовани на мандат од шест година.

Пословање

Централна банка БиХ остварила је у првих шест мјесеци 2015. године профит од 27,4 милиона КМ, што је за око 5,2 одсто мање у односу на исти период 2014, када је добит износила 28,9 милиона. У Централној банци су истакли да је профит знатно већи од планираног и да је и даље доминантно остварен реализованим добицима по основу продаје хартија од вриједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана