Софија нема намјеру да прекида Јужни ток

Срна
Софија нема намјеру да прекида Јужни ток

Београд - Бугарска нема намјеру да прекида пројекат "Јужни ток" и већ у петак, 19. децембра, у Москви ће бити одржан састанак бугарског и руског министра енергетике у вези с тим пројектом, изјавио је у Београду бугарски министар економије Божидар Лукарски.

Лукарски је, након састанка са министром енергетике Србије Александром Антићем, изјавио новинарима да је са бугарске стране увијек постојала жеља да се тај пројекат оствари, али у оквиру европских енергетских правила.

Он је рекао да ће се "ићи даље са тим" пројектом битним и за Бугарску и за Србију и поновио да тај пројекат још није окончан.

"Хтјели смо да чујемо званичан став министра енергетике Русије о том пројекту", рекао је Лукарски новинарима и додао да ће се више детаља о судбини "Јужног тока" знати послије тог сусрета.

Према његовим ријечима, након састанка премијера Бугарске Бојка Борисова и њемачког канцелара Ангеле Меркел било је јасно да и за ЕУ то није званично завршен пројекат.

Лукарски рекао да је састанак у Москви иницирао бугарски министар енергетике који је добио брз одговор од руског колеге Александра Новака, који је већ за ову недјељу заказао састанак о "Јужном току", пренијели су београдски медији.

Антић, који се састао са бугарским колегом у оквиру Самита Кине и 16 земаља централне и источне Европе, изјавио је да је на састанку било ријечи о пројекту гасне интерконекције између Србије и Бугарске и да су дефинисани даљи кораци за реализацију тог пројекта.

Он је најавио да ће наредних неколико дана бити формиран експертски тим са обје стране како би се припремили сви технички елементи и будући капацитет те гасне конекције за предстојећи састанак експертског тима који треба да буде одржан до краја децембра.

Антић је рекао да је Србија обезбиједила средства у буџету за 2015. годину за израду простроног плана посебне намјене за ту гасну конекцију и додао да је тај пројекат од регионалног значаја, те да је важан и за Србију и за Бугарску.

Он је додао да је било ријечи и о изградњи аутопута између Бугарске и Србије од Димитровграда до Софије и да ће у наредне двије године бити изграђен пун профил тог аутопута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана