Софија ће захтијевати дозволу за наставак Јужног тока

Агенције
Софија ће захтијевати дозволу за наставак Јужног тока

Софија - Бугарска ће захтијевати од Европске комисије дозволу да настави са пројектом "Јужни ток", рекао је данас бугарски премијер Бојко Борисов.

"И даље вјерујем да ће гасовод 'Јужни ток' проћи кроз Бугарску јер је користан за земљу. Индиректни приходи од пројекта биће већи од транзитних такси вриједних 400 милиона евра", рекао је Борисов на ванредној сједници парламента.

Он је рекао да ће вицепремијер Томислав Дончев и министар енергетике Теменушка Петкова сутра путовати на састанак земаља учесница у "Јужном току" у Бриселу.

"Инсистираћемо да 'Јужни ток' буде настављен уз поштовање европских прописа", прецизирао је ао је бугарски премијер.

Борисов је рекао да је нацрт дугорочног уговора који је предложио "Гаспром" лоше балансиран јер садржи одредбе које су веома неповољне за Бугарску као акционара. Документ још није потписан.

Руски предсједник Владимир Путин рекао је током посјете Анкари прошле седмице да Русија не може да настави са пројектом "Јужни ток" јер је Бугарска одбила да градњу подводног цјевовода на својој територији.

Шеф "Гаспрома" Алексеј Милер рекао је да је тај пројекат затворен, а да ће гасовод истог капацитета пролазити кроз Турску до границе са Грчком, подсјећа ТАСС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана