Снижен рејтинг Хрватске

Агенције
Снижен рејтинг Хрватске

Загреб - Агенција “Стандард енд Пурс” снизила је рејтинг Хрватске на неинвестициони, такозвани “смеће”, уз стабилну прогнозу, преносе агенције.

Досадашње реформе недовољне да би покренуле привредни раст.

Агенција је дугорочни рејтинг званичног Загреба спустила са инвестиционог БББ- на ББ+, такозвани рејтинг “смеће”, уз стабилну прогнозу.

- Снижење рејтинга осликава наш став да су досад примијењене структурне и фискалне реформе недовољне да би покренуле привредни раст и јавне финансије довеле на одржив пут - навео је “Стандард енд Пурс”, додајући да очекује да ће хрватски бруто домаћи прозивод у 2012. потонути за два одсто, упркос снажној туристичкој сезони.

- У 2013. очекујемо економску стагнацију и постепени повратак расту од два одсто до 2015, доста испод преткризног просјека - поручила је агенција.

Хрватска влада је прошлог мјесеца навела да очекује да ће привреда у 2012. потонути за 1,1 одсто, ревидирајући наниже ранију прогнозу стагнације БДП-а.

Хрватска економија, углавном заснована на туристичкој индустрији на јадранској обали, била је у рецесији у 2009. и 2010. године, да би прошле године мировала.

Међународне финансијске институције наводе да би централно-љевичарска влада требало да покрене структурне реформе, нарочито оне које се тичу смањења неефикасне и огромне јавне администрације, као и да поправи укупну пословну климу.

Линић: Рушење кредитног рејтинга тешко за Хрватску

Министар финансија Хрватске Славко Линић изјавио је да одлука кредитне агенције “Стандард енд Пурс” да, како је рекао, сруши кредитни рејтинг Хрватске у категорију смећа, доноси нове тешкоће за државу, која је ионако у тешкој ситуацији.

Притом, та кредитна агенција претпоставља да ће Хрватска у тој категорији остати дуже, преноси Хрватска радиотелевизија.

Линић је синоћ новинарима у Загребу рекао да ће Влада преиспитати буџет за 2013. годину и наставити с реформама, али да неће даље смањивати плате у јавном сектору, нити дирати пензије и социјална давања.

- Ионако тешку ситуацију оваква оцена чини још сложенијом и доноси нове тешкоће за Хрватску - оцијенио је Линић.

Министар финансија рекао је и да ће Влада у идућој години “итекако размишљати” о сарадњи с ММФ-ом због девизне ликвидности и враћања дугова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана