Снижен кредитни рејтинг БиХ

Тања Шикањић
Снижен кредитни рејтинг БиХ

БAЊAЛУКA - Међународна агенција за процјену кредитног рејтинга "Standard & Poor's" снизила је БиХ суверени кредитни рејтинг са "Б+" на "Б" уз стављање рејтинга на посматрање с могућим негативним импликацијама, саопштено је јуче из Централне банке БиХ.

У извјештају агенције "Standard&Poor's" наводи се да снижавање кредитног рејтинга одражава мишљење аналитичара ове агенције да је политичка флексибилност ослабила уз све горе политичко окружење, а што се види у смањеним изгледима за рјешавање политичке кризе у БиХ.

- Ово се огледа у недостатку напретка у усвајању буџета на нивоу БиХ за 2011. и 2012. годину и непостојању Савјета министара БиХ 13 мјесеци послије избора. Фокус на унутрашње политичко стање још више слаби могућности придруживања Европској унији - наводе аналитичари "Standard &Poor's"-а.

Aналитичари упозоравају да ће то одвратити доток страног капитала и дугорочно пролонгирати могућности раста.

- Немогућност да се постигне договор о буџету за 2011. годину је опструисала усвајање фискалног оквира за 2012-2014. који је потребан да би се усвојио буџет за 2012. годину - наводе аналитичари "Standard &Poor's"-а.

Према њиховом мишљењу, политичка нестабилност наноси штету економији БиХ и дугорочним изгледима за раст, уз најнижи доток страног капитала од 2000. године.

"Standard&Poor's" очекује да ће стварни раст БДП-а по становнику бити близу нуле у 2012. години, да ће фискални дефицит бити смањен на 3,2 одсто БДП-а ове године, те да ће спустити испод три одсто у 2012. години, дијелом због ограничења у привременом финансирању. Такође се процјењује да је дефицит текућег рачуна БиХ повећан у 2011. години на 7,4 одсто БДП-а.

Предсједник Скупштине Удружења економиста РС "SWOT" Горан Рачић је истакао да је БиХ кредитни рејтинг снижен искључиво због политичких проблема, а не због економских показатеља, као што су отплата кредита.

Он је додао да ће снижен кредитни рејтинг БиХ отежати приступ новцу на међународном финансијском тржишту, те повећати каматне стопе приликом задуживања.

БиХ, такође, посједује кредитни рејтинг "Б2" са негативним изгледима, који јој је додијељен од агенције Moody's Investors Service.

Даље снижавање

У Централној банци БиХ наводе да стављање рејтинга на посматрање одражава вјероватноћу даљег спуштања у нижи ранг у случају да политичка и економска ситуација не крене у позитивном смјеру.

- У случају да тренутно неповољна ситуација буде ријешена, рејтинг ће се, вјероватно, стабилизовати на садашњем нивоу - наводе у ЦБ БиХ.

 

Преглед дугорочног рејтинга појединих земаља из ширег окружења

 Држава

 Moody's Investors Service

 Standard & Poor'с

Дугорочни / Изглед

 Дугорочни / Изглед

Aлбанија

Б1 / стабилан

Б+ / стабилан 

Босна и Херцеговина

Б2 / негативан

Б+ / негативан

Бугарска

Баа2 / стабилан

БББ / стабилан

Црна Гора

Ба3 / стабилан

ББ / негативан

Грчка

Ца / промјењив у зависности од развоја догађаја

ЦЦ / негативан

Хрватска

 Баа3 / стабилан

БББ- / негативан

Мађарска

Ба1 / негативан

БББ- на посматрању - негативно

Македонија

-

ББ / стабилан

Румунија

Баа3 / стабилан

ББ+ / стабилан

Словенија

Aа3 на посматрању - негативно

AA- / стабилан

Србија

 -

 ББ / стабилан

ПИШЕ: ТAЊA ШИКAЊИЋ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана