Снижавају цијене да задрже продају

Глас Српске
Снижавају цијене да задрже продају

ШAНГAЈ - Продавци робних марки "Дајмлер", BMW и "Aуди" смањили су цијену појединих модела и до 20 одсто у Кини како би задржали продају на досадашњем нивоу, на тржишту на којем је потражња у посљедња три мјесеца почела да се "хлади", пренијеле су агенције.

Кина се сврстала међу земље у којима се све више траже луксузни, скупљи аутомобили, али продаја је посљедњих мјесеци почела да пада, што је принудило произвођаче премијум кола да драстично смањују цијене једног броја модела.

У Пекингу, продајни салони BMW-а нуде серију 3 возила јефтиније за 19 одсто, док поједини "Мерцедесови" дилери продају Ц класу по 20 одсто нижој цијени у односу на препоручену малопродајну цијену.

BMW, "Дајмлер" и "Aуди", три највећа произвођача луксузних аутомобила, суочавају се са успореном стопом раста продаје и цијена у Кини, највећем тржишту возила на свијету, будући да је један број градова, као што су Шангај и Пекинг, усвојио различите мјере за смањивање продаје кола из еколошких разлога, док је централна банка заоштрила могућност узимања кредита.

Стопа потражње за скупим возилима смањена је на 29 процената у осам мјесеци ове године са 48 у прошлој години.

Кина је постала "Aудијево" највеће тржиште на свијету ове године и у томе претекла Њемачку.

Ограничења

Централна банка Кине подизала је каматне стопе пет пута у посљедњој години да би спријечила инфлацију, а Пекинг спроводи мјере ограничавања продаје кола од јануара увођењем мањег броја таблица, да би се борио са загађењем и загушењем улица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана