Снажно повећање прихода и профита Електрокрајине

Маријана Миљић
Снажно повећање прихода и профита Електрокрајине

Бањалука - Дистрибутивно предузеће "Електрокрајина" наставило је у првом овогодишњем тромјесечју да унапређује пословне и финансијске резултате, који се огледају у повећању прихода и профита уз додатно смањење дистрибутивних губитака и очување високог нивоа наплате електричне енергије.

У управи "Електрокрајине" наводе да је предузеће у периоду јануар - март остварило приходе у износу од 66,9 милиона КМ, што је за десет одсто више у односу на исти период прошле године, док је нето добит истовремено порасла за 57 одсто, на 5,45 милиона КМ.

Директорица "Електрокрајине" Сека Кузмановић оцијенила је да је један од кључних фактора за побољшање кварталних финансијских резултата смањење дистрибутивних губитака за 0,5 процентних поена, на 18 одсто, што је најнижи ниво за ово доба године у посљедњих 25 година.

- Дистрибутивне губитке дужи низ година смањујемо намјенским инвестицијама у реконструкцију дистрибутивне мреже са фокусом на измјештање мјерних мјеста и увођење даљинског очитавања потрошње електричне енергије, те сталним мјерама на контроли и сузбијању неовлаштене потрошње - рекла је Кузмановићева.

"Електрокрајина" је у прва три мјесеца 2017. године инвестирала више од четири милиона КМ, а улагања су се првенствено односила на изградњу и санацију 64,6 километара дистрибутивне мреже и 23 трафо-станице. Када је ријеч о неовлашћеној потрошњи струје, "Електрокрајина" је закључно са крајем марта открила 137 таквих случајева у којима је фактурисани износ 253.424 КМ.

- Борба против неовлаштене потрошње електричне енергије остаје један од наших најважнијих задатака. Ту негативну појаву настојимо сузбити планским контролама и спровођењем свих расположивих законских мјера и механизама - казала је Кузмановићева.

Према ријечима извршног директора за финансијске послове у "Електрокрајини" Родољуба Топића, одржан је висок ниво наплате струје који прелази 100 одсто јер је укључена и наплата потраживања на основу склопљених репрограма и споразума о нагодби путем медијације.

- С тим циљем смо у прва три мјесеца извршили 2.500 искључења неплатиша, посебно водећи рачуна о ажурној наплати текуће потрошње код купаца са којима је закључивано судско или вансудско поравнање, јер сматрамо недопустивим да ти купци поново улазе у дуг - нагласио је Топић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана