Снажнији раст пољопривреде

Анита Јанковић
Снажнији раст пољопривреде

Бањалука - Бруто домаћи производ (БДП) РС порастао је у четвртом тромјесечју прошле године за 2,6 одсто у односу на исти период 2014. године, показују подаци Републичког завода за статистику.

Највећи раст забиљежен је у области пољопривреде, шумарства и риболова и то за 7,8 одсто, затим у трговини, саобраћају и складиштењу и хотелијерству за седам одсто, те финансијама и осигурању за 4,6 одсто. До пада је дошло у подручјима информација и комуникација за 4,9 одсто и у пословању некретнинама за 0,1 одсто.

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Михајло Видић каже да је раст од 2,6 одсто задовољавајући, али да би оптималан раст БДП-а, којем РС треба да тежи, био од седам до 10 одсто, што би обезбиједило стабилније пословање.

- Узимајући у обзир ситуацију у којој се дешава укупна  привредна активност, али и посљедице од поплава из 2014. године, 2,6 одсто представља значајан раст, чак и када се поредимо са земљама у региону, иако они имају јаче економије него ми у РС. Раст од један до три одсто није велики искорак, али је охрабрујући и показује да лагано излазимо из рецесије - рекао је Видић и додао да позитивни трендови из јануара и фебруара ове године дају наду да можемо очекивати већи пораст БДП-а у наредном периоду. 

Он је нагласио да охрабрује чињеница да је највећи раст забиљежен у пољопривреди, која представља шансу за развој РС.

Економски аналитичар Зоран Павловић истиче да је раст од 2,6 одсто недовољан за економски и привредни развој РС.

- По статистикама смо, нажалост, још увијек евидентирани као једна од 20 најсиромашнијих земаља свијета и ако желимо нешто озбиљно да направимо, проценат раста БДП-а мора бити најмање 10 одсто годишње. То дјелује као немогућа мисија, али посматрајући ниво БДП-а по становнику, то нам је неопходно - рекао је Павловић.

Према његовим ријечима, систем заштите домаће производње у РС је у потпуности запуштен, што отежава значајнији раст.

- Парадајз или било које друго поврће или воће се може увозити чак и онда када стигну домаћи производи, па онда наше пропада или се даје у бесцјење, док се у другим земљама увоз зауставља док не потроше домаће. Код нас је све препуштено случају, ми смо земља која има администрацију која не ради у функцији привреде и грађана - истакао је Павловић.

Прогнозе

Влада РС очекује да ће Српска у овој години остварити раст БДП-а од 2,4 одсто, а у најновијем извјештају Свјетске банке, под називом "Глобални економски изгледи" за БиХ је за ову годину предвиђен раст од 2,3 одсто.

Према процјенама Свјетске банке, у 2017. години би БиХ требало да оствари привредни раст од 3,1 одсто, а у 2018. години од 3,5 одсто.

Раст

7,8 одсто - пољопривреда, шумарство и риболов

7 одсто - трговина, саобраћај и складиштење и хотелијерство

4,6 одсто - финансије и осигурање

Пад

4,9 одсто - информације и комуникације

0,1 одсто - пословање некретнинама 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана