Снажнија новчана подршка за БиХ

Глас Српске
Снажнија новчана подршка за БиХ

СAРAЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић изјавио је јуче да не постоје слабости у реализацији постојећег портфолиа са Свјетском банком, који се реализује путем 15 пројеката у износу од 267,4 милиона долара, пренијела је Срна.

Шпирић је послије разговора са извршним директором Холандске конституенце за Свјетску банку Рудом Треферсом, рекао новинарима да се тренутно реализује 15 активних пројеката од којих је 12 под ИДA условима и да ће аранжман са ММФ-ом створити услове за снажнију финансијску подршку Свјетске банке у БиХ.

- Разговарали смо о могућностима да Свјетска банка да додатну подршку БиХ кроз подршку пројектима развоја малих и средњих предузећа у износу од 90 милиона долара и да се обезбиједи подршка за реформу социјалног сектора, што би до 2011. године чинило портфолио од 327 милиона долара -  рекао је Шпирић.

Он је додао да је његов захтјев да БиХ има флексибилан приступ у смислу прелокације средстава уколико се за тим укаже потреба, наишао на разумијевање. Шпирић је рекао да је БиХ показала одговорност у смислу да чини што је могуће проходнијим процедуре за брзом имплементацијом пројеката и повлачењем средстава.

- Од укупног портфолиа повучено је негдје око 30 одсто средстава и пракса показује да добро припремљени пројекти не показују слабости у повлачењу прве транше без обзира на компликоване процедуре -  истакао је Шпирић.

Треферс је рекао да су планови Свјетске банке да пружи буџетску подршку БиХ заједно са мјерама које су договорене са ММФ-ом.

- Свјетска банка је спремна да пружи помоћ БиХ поготово у времену кризе и имајући у виду споразум са ММФ-ом, све ће то захтијевати одређене мјере које БиХ мора да предузме и које неће увијек бити безболне -  истакао је Треферс.
Треферс је јуче разговарао и са министром финансија и трезора БиХ Драганом Вранкићем.

Пословно окружење

Рудо Треферс је нагласио да ће инвестиције у пословном окружењу допринијети економском расту и благостању, али да је потребно смањити оптерећење на пословни сектор.
На округлом столу "Реформа пословног окружења" одржаном јуче у Сарајеву, Треферс је нагласио да пословно окружење у БиХ има довољно простора за побољшање и да је БиХ направила значајан искорак послије рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана