Снажан удар за извознике

Aгенције
Снажан удар за извознике

Мостар - БиХ се није добро припремила за улазак Хрватске у Европску унију и домаћи привредници сигурно ће осјетити снажан удар након што Хрватска средином сљедеће године постане пуноправна чланица.

Речено је ово на јучерашњем инфо-дану Спољнотрговинске коморе БиХ "Приступање Хрватске Европској унији - изазови и шансе за привреду БиХ".

Економски аналитичар СТК БиХ Дуљко Хасић истакао је да су основни проблеми с којима се БиХ сусреће у вези с уласком Хрватске у ЕУ само два гранична прелаза преко којих ће се моћи извозити прехрамбени производи (ГП Градишка и ГП Бијача), проблем проласка кроз Неум, проблем приступа Луци Плоче, те неприпремљеност за преузимање стандарда ЕУ у области контроле квалитета.

- ЕУ приликом одређивања прелаза с инспекцијском контролом није водила рачуна о интересима привреде БиХ. Укупан извоз који ће ићи преко ова два гранична прелаза је неравномјерно распоређен и 95 одсто извоза ићи ће преко ГП Градишка - казао је Хасић и истакао да ће инсистирати да се отворе још најмање три гранична прелаза, у Бихаћу, Орашју и Шамцу, пренијеле су агенције.

Шеф Одјељења за политичка и економска питања Делегације Европске уније у БиХ Јургис Вилцинскас казао је да ЕУ не сматра да ће мали број граничних прелаза с инспекцијским надзором представљати проблем за извознике из БиХ, јер због неусвајања потребних закона усклађених с ЕУ стандардима, пољопривредници једно вријеме уопште неће моћи извозити у Хрватску.

- Институције БиХ знале су већ прије пет или шест година да ће Хрватска постати чланица ЕУ, али нису предузеле потребне мјере. С обзиром на то да БиХ неће имати пољопривредне производе који задовољавају стандарде ЕУ, једно вријеме неће ни бити гужве на ова два прелаза - казао је Вилцинскас.

Додао је да на овај проблем треба гледати и с позитивне стране, јер када БиХ спроведе све потребне мјере и испуни услове за извоз на хрватско тржиште, привредницима из БиХ отвориће се не само хрватско тржиште, већ тржиште комплетне ЕУ с више од 500 милиона потрошача.

CEFTA

Када је у питању трговински споразум CEFTA, Хасић је казао да хрватска страна лобира да он остане на снази и послије уласка Хрватске у ЕУ што, према његовим ријечима, није у интересу БиХ.

- Привредни субјекти морају имати исти третман по новом трговинском споразуму, према Споразуму о стабилизацији и придруживању и од 1. јула ми дефинитивно морамо напустити одредбе CEFTA када је у питању трговина с Хрватском. То значи царинско оптерећење за доста производа који долазе из Хрватске и у том смислу то ће значити заштиту домаћег тржишта, што ће погодовати домаћим произвођачима - казао је Хасић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана