Снага воде и вјетра адут БиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Снага воде и вјетра адут БиХ

БАЊАЛУКА - Процес декарбонизације у БиХ се не може одвити преко ноћи, а колико БиХ има реалне основе да се ухвати коштац са тим биће полемисано и на “Јахорина економском форуму” који ће идуће седмице бити одржан на олимпијској љепотици.

Процес декарбонизације, који политика Европске уније одавно поставља као један од најзначајнијих императива модерне енергетике, је за БиХ и даље веома мучна тема јер домаћа потрошња електричне енергије покрива се са 50 одсто из угља.

На производњу хидроелектрана отпада 46 одсто, на соларне изворе занемаривих 0,4 одсто, а на вјетроелектране 3,5 одсто.

Насупрот овим неумољивим бројкама стоји јасан став Европске уније која иде с циљем декарбонизације сектора енергетике. У наредим деценијама енергетски сектор на подручју Европе у потпуности ће бити декарбонизован.

Један од најважнијих адута који могу да донесу преокрет у тренутној структури производње у БиХ су обновљиви извори.

Овогодишњи “Јахорина економски форум”, који ће бити одржан од 25. до 27. априла, ставио је акценат и на теме које имају за циљ да промовишу нове правце развоја енергетике у региону.

Један од важних учесника форума из области електроенергетике је “Елнос група”, компанија која се у протеклих неколико година успјешно позиционирала на једно од лидерских мјеста у области обновљивих извора енергије. Са растућим бројем пројеката из најразличитијих сфера области обновљивих извора енергије, вриједни тимови “Елнос групе” до сада су потврдили експертизу од Исланда на сјеверу до Португалије на југу Европе.

- “Елнос група” је до сада учествовала у изградњи више од 500 мегавата инсталираних капацитета, у областима хидроенергије, солара, вјетроенергије, енергије биомасе, у регији и Европи. Жеља нам је да своје искуство и знање, али и најмодернија техничка рјешења у што значајнијој мјери примијенимо и на домаћем тржишту. Управо зато нам је драго што ћемо ове године у оквиру панела под називом “Шта нам доноси енергетска транзиција” са учесницима подијелити своја искуства и визије на ову тему - рекао је потпредсједник Управе “Елнос групе” Бранко Торбица.

Посебно важан документ из новембра 2020. године, који се односи на пут БиХ ка декарбонизацији, је и потписани Софијски споразум о “Зеленој агенди”. Њим се БиХ, са Србијом, Црном Гором, Албанијом и Сјеверном Македонијом, обавезала на стварање климатски неутралног региона до 2050. године.

Пројекти

“Елнос Групу” на веома посебну позицију у обновљивим изворима енергије ставља учешће у “зеленим” подухватима попут изградње HVDC система Nord Link, енергетске везе за размјену електричне енергије добијене из искључиво обновљивих извора између Њемачке и Норвешке, пројектовања соларне електране “Моргавел” снаге 49 мегавата у Португалији, изградње хидроелектране “Burfell 2” снаге 100 мегавата на Исланду. “Елнос група” се бавила и ревитализацијом хидроелектране “Зворник” снаге 125 мегавата којом је инсталисана снага агрегата ове хидроелектране повећана за 30 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана