Снабдијевање гасом још увијек неизвјесно

Тања Милаковић
Снабдијевање гасом још увијек неизвјесно

БAЊA ЛУКA - Иако је цијена природног гаса ове године за око 40 одсто нижа него лани, могућност да потрошачи у Српској у идућем периоду остану без овог енергента, није искључена.

Рекао је ово "Гласу Српске" директор предузећа "Зворник стан" Петко Јокић. Он истиче да дозвола за обављање дјелатности транспорта, трговине, снабдијевања и управљања системом дистрибуције природног гаса, коју је ово предузеће недавно добило, не значи да ове године нема бојазни од нестанка гаса.

- Aко не измиримо обавезе и дуговања према добављачу овог енергента, "БХ гасу", постоји могућност да останемо без гаса као прошле године, иако је он знатно појефтинио. Дуго већ имамо разна обећања за помоћ у измиривању дуговања, која износе 5,5 милиона марака, а да ли ћемо у томе успјети, још увијек се не зна, јер имамо велике кредите и репрограме из ранијих периода - рекао је Јокић.

Од снабдијевања гасом из предузећа "Зворник стан" зависи 1.860 домаћинстава, 330 пословних јединица и 600 директних корисника.

- Лани је у РС потрошено око 2,5 до три милиона кубика гаса, а ако не дође до искључења и све буде ишло по плану, толико очекујемо и ове године, јер је број корисника остао исти - казао је Јокић.

Директор предузећа "Гас-промет" са Пала Миломир Драганић истиче да је Србија ове године осигурала резерве гаса у складиштима, па постоји могућност да се у предстојећој сезони избјегну неприлике од прошле зиме, када је дошло до несташице овог енергента.

- Aко и ове године дође до сукоба између Русије и Украјине, веће су шансе да гас набавимо из Србије, јер су и цијене овог енергента ниже него лани - казао је Драганић.

Он је додао да је потрошња гаса знатно опала, што је довело и до смањења увоза овог енергента.

- БиХ увози гас из Русије, а у овој години увезли смо око 15 одсто мање него лани - истакао је Драганић.

Потрошња

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Драгана Калабић каже да је потрошња природног гаса у Српској у посљедње двије године знатно опала. У 2007. години, додаје Калабићева, у Српској је потрошено 110 милиона кубика гаса, лани око 90 милиона, док је у првој половини ове године потрошено око седам милиона кубика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана