Смишљен и организован криминал трговинског ланца Туш

Срна
Смишљен и организован криминал трговинског ланца Туш

Сарајево - Представници Спољнотрговинске коморе БиХ и оштећени привредници-добављачи словеначког трговинског ланца "Туш" из БиХ закључили су на данашњем састанку да је овдје ријеч о смишљеном и организованом криминалу.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић рекао је на конференцији за новинаре да све претпоставке указују на то да је ријеч о организованом криминали с циљем да се оштете произвођачи у БиХ.

Бојић је навео да је на састанку усвојено неколико закључака и мјера којима ће се приступити одмах.

Он је нагласио да ће бити поднесен захтјев за испоруку листе потраживања и обавеза "Туша" и повезаних лица, те захтјев за преиспитивање пословања повезаних лица у Управи за индиректно опорезивање, Пореској управи, инспекцијама свих нивоа, Полицијској управи - одјељење за привредни криминал и у Агенцији за истраге и заштиту БиХ.

"На састанку је закључено да ће СТК доставити информацију са захтјевом за подузимањем мјера из своје надлежности Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, Министарству иностраних послова, владама Републике Српске, ФБиХ и дистрикта Брчко, Амбасади Словеније, Влади и предсједнику Словеније, Привредној комори Словеније и било којој институцији која се бави борбом против организованог криминала", рекао је Бојић.

Бојић је подсјетио да фирме из БиХ од "Туша" потражују око 20 милиона КМ.

Он је додао да је покренут тужбени поступак са кривичном одговорношћу против Мирка Туша, Милана Млинара, Вида Хабијара, Бранка Цокара, те фирме "Туш холдинг", "Туш" и "Туш трејд".

"Биће дата сагласност адвокату Сенаду Билићу да у име свих оштећених допуни кривичну пријаву са хитним мјерама забране продаје и располагања некретнинама по било ком основу у власништву Мирка Туша односно `Туш холдинга` и повезаних лица", објасио је Бојић, додавши да "Туш" у БиХ има око 25 пословних објеката који су оптерећени хипотекама.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић нагласио је да је ово најтеже кривично дјело и да очекује да Тужилаштво БиХ хитно процесуира кривце.

Власник фирме "Интер камп" Недим Каламујић истакао је да им је циљ да наплате своја потраживања, јер је овдје ријеч о смишљеној превари и међународном криминалу.

Он је истакао да оштећене фирме запошљавају више од 2.000 људи и пуне буџет БиХ, те остварују годишњи промет већи од милијарду КМ због чега је потребно што прије ријешити овај случај.

"Потребно је да Тужилаштво БиХ што прије реагује да би проблем био ријешен", рекао је Каламујић и додао да је једно правно лице поднијело пријаву Тужилаштву, али да се морају укључити и остала преварена правна лица.

Он је најавио да ће оштећени добављачи, ако не успију да наплате потраживања, захтијевати да то учини оснивач "Туша" из Словеније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана