Смањују се рате задужених у францима

Тања Шикањић
Смањују се рате задужених у францима

БAЊAЛУКA - Вриједност швајцарског франка јуче је знатно пала, те је средњи курс ЦХФ-а, према курсној листи Централне банке БиХ, износио 1,654 КМ, што је добра вијест за дужнике, којима је тренутно знатно смањена рата кредита.

Ове промјене на валутним тржиштима охрабриле су дужнике у "швајцарцима", који се надају да би се пад вриједности франка могао наставити.

Бањалучанин Бојан К. који је 2006. године узео стамбени кредит у висини од 67.500 КМ у CHF-у каже да му је, према овом курсу, главница кредита смањена за чак 15.000 КМ у односу на суму коју би морао да исплати да је вриједност франка остала рекордних 1,87 марака, колико је износила 11. августа.

- Према садашњем курсу, рата кредита ми износи 661 марку, што је за 80 КМ мање него када је вриједност франка била 1,87 КМ. Иако је рата и по овом курсу много већа у односу на период када сам узео кредит, када је износила 509 КМ, овакве промјене ипак улијевају наду да би франак могао и даље да губи на вриједности - рекао је Бојан К.

Према курсу франка који је износио 1,25 КМ 2006. године када се Бојан К. задужио, са каматама послије 20 година отплате, требало је да врати укупно 121.440 КМ, док сада, послије пет година отплате кредита, према тренутном курсу, банци дугује још 119.000 КМ.

Говорећи о могућности отплате кредита по фиксираном курсу франка на 1,5678 КМ, коју банке нуде дужницима, Бојан каже да се неће опредијелити за ову опцију, зато што би му се на тај начин, односно за период "балона", рок отплате кредита продужио на три године.

- Једина позитивна мјера која је усвојена, а која ће нам бити од велике користи је смањење камате на стамбене кредите узете у францима за један одсто - истакао је Бојан К.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић ипак је навео да би се захваљујући "балон" кредитима клијентима знатно олакшала отплата дуга.

- Треба имати у виду да за период "балона", који би трајао три године, каматна стопа износи 3,95 одсто и да ће се у периоду "балона" наплаћивати само камата - подсјетио је Мишић.

Мјере

Слабљење "швајцарца" посљедица је најаве Швајцарске банке УБС да би могла да зарачунава таксе на неке депозите у францима, у настојању да обесхрабри коришћење ове валуте као сигурног уточишта за капитал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана