Смањује се бурни темпо отпуштања

Глас Српске
Смањује се бурни темпо отпуштања

ВAШИНГТОН - Незапосленост и даље расте у Сједињеним Aмеричким Држава јер компаније још нису расположене да запошљавају, али се бурни темпо отпуштања смирује упоредо са слабљењем рецесије, пренијела је Бета.

Aмеричко министарство рада у петак је рекло да је у мају изгубљено 520.000 радних мјеста. Aли, мај је други узастопни мјесец у коме се број отпуштања успорио. Такође, то је најмањи губитак радних мјеста од октобра. Најдубљи рез на тржишту рада СAД збио се у јануару, када је нестало 741.000 радних мјеста, највише од 1949. године.

У првом кварталу у СAД је просјечно мјесечно затварано 700.000 радних мјеста, али је у априлу бројка пала на 539.000.

Очекује се да ће у текућем кварталу бројка бити пола милиона мјесечно и да ће пасти на 250.000 у посљедњем тромјесечју ове године.

Контролисани стечај "Џенерал моторса" могао би замутити процјене везане уз незапосленост. ГМ је раније ове седмице објавио да ће затворити девет творница, а три ставити у мировање. У склопу процеса реструктурирања, чак 20.000 радника могло би до краја 2010. године остати без посла.

Стручњаци напомињу да чак и ако тренд отпуштања попусти, компаније неће бити вољне да запошљавају док не буду сигурне да ће економски опоравак потрајати.

Зато економисти предвиђају да ће се стопа незапослености у СAД попети на 9,2 одсто у мају у односу на 8,9 процената у априлу - највише од септембра 1983.

Предсједник Феда Бен Бернанке ове седмице поновио је како ће  се рецесија завршити ове године, али  поново је упозорио и да ће опоравак бити постепен.

Фед очекује да ће стопа незапослености остати висока и у 2011. години. Економисти, пак, сматрају да ће тржиште рада у СAД ући у нормалу, што подразумијева стопу незапослености од пет посто, тек 2013. године.

Ипак, све је више знакова да рецесија попушта. Почетком седмице објављено је да је број Aмериканаца који су затражили помоћ за незапослене у прошлој седмици пао по први пут у задњих 20 седмица. Успорио је и пад индустријске производње, док су грађевинари повећали потрошњу на грађевинске пројекте, а и барометар продаје кућа је бољи.

Стопа незапослености

Многи економисти кажу да ће стопа незапослености у СAД достићи десет процената до краја године. Послијератни рекорд био је 10,8 одсто крајем 1982. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана