Смањити могућност манипулисања

Далиборка Секулић
Смањити могућност манипулисања

БAЊA ЛУКA - Сарајевска берза од сутра уводи нова правила пословања, чији је основни циљ повећање атрактивности тржишта и смањење могућности манипулација.


Бањалучка берза нови систем трговања, који омогућава повезивање на систем Бањалучке берзе коришћењем FIX протокола, примјењује од 9. марта. Овим су остварена бројна унапређења и берзански систем је усклађен са Директивом ЕУ, која се односи на тржишта финансијских инструмената, односно на такозвани MIFID.

- Основне разлике између новог и старог система су видљивост прије трговања, односно прије отварања трговања на берзи могуће је видјети цијене и количине налога који ће се реализовати. Овим системом биће и побољшани налози са скривеном количином, онемогућавање уноса налога са распоном и одређена побољшања са аукцијама за пакет акција. Поред тога, прекинуте аукције у току трговања сада ће трајати дуже, да би сви учесници на тржишту имали времена да реагују у случају осцилација цијена - објаснио је помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић.

Циљ овог новог система је, каже Лакић, прије свега, унапређење берзанског система трговања, прилагођавање стандардима и директивама ЕУ и повећање атрактивности домаћег тржишта капитала.

Директор Сарајевске берзе Златан Дедић каже да се на овој берзи новина јавља на слободном тржишту, које ће од сутра бити подијељено на примарно, секундарно и тржиште за емитенте у стечају.

- С обзиром на то да је на слободном тржишту било различитих компанија, одлучили смо да их смјестимо у одређене сегменте који ће инвеститорима помоћи да створе бољи увид у компаније - објаснио је Дедић. За тржиште емитената у стечају неће бити ограничења максималне дневне флуктуације дионица, док ће за примарно и секундарно тржиште ограничења постојати.

- Ограничења дневне флуктуације дионица на примарном слободном тржишту биће од минус 20 до 20 одсто у односу на посљедњу цијену којом се трговало претходног дана. За секундарно слободно тржиште то ће износити у распону од минус 50 до +0 одсто од посљедњег курса - казао је Дедић.

На примарном слободном тржишту, појаснио је Дедић, од сутра се тргује континуираним начином трговине, а емитенти који су на секундарном слободном тржишту трговаће аукцијским начином трговине, уз двије аукције дневно. На тржишту за емитенте који су у стечају трговаће се путем једне дневне аукције.

Промет

Лакић каже да је за прва два мјесеца ове године на Бањалучкој берзи остварен укупан промет од око 17,5 милиона марака, од чега је промет у фебруару износио 9,5 милиона марака, што је за око 20 одсто више него у јануару. Промет у фебруару ове године мањи је за 48 одсто него у истом периоду лани. На Сарајевској берзи промет у јануару износио је 12 милиона, а у фебруару више од 20 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана