Смањити куповину и телефонирање

Далиборка Секулић
Смањити куповину и телефонирање

БAЊA ЛУКA - Избјегавање куповања непотребних ствари, куповина у више трговина и штедња воде и струје, само су неки од савјета које домаћи и страни економисти и представници удружења потрошача препоручују грађанима да би у времену економске кризе уштедјели новац.

Савјетују им и да испијају мање кафа по кафићима, да смање пушење, ограниче телефонирање и рационалније користе кредитне картице. Као и увијек наприје треба кренути од промјене лоших навика које односе највећи дио кућног буyета, а којима су многи склони.

- Штедња воде, струје и других комуналија прво је што би требало урадити у сваком домаћинству да би се избјегли непотребни издаци - рекао је предсједник Удружења потрошача "Плава сфера" Љубо Јањић. Куповина такозваних штедљивих сијалица такође је добар потез, а апарате за домаћинство који се не користе, каже Јањић, најбоље је потпуно искључити.

- Aпарате за домаћинство треба користити у складу са декларацијом произвођача, јер су тада најефикаснији, а куповином квалитетних производа за одржавање хигијене који су понекад и скупљи, али ће самим тим дуже и трајати, такође је могуће уштедјети - додаје Јањић.

Без обзира на то колико се рационално понашали у куповини, највећи издаци сваког домаћинства "отпадају" на храну и кућне потрепштине. Јањић каже да за избјегавање превеликих издатака у куповини намирница треба искористити конкуренцију између трговаца.

- Битна је добра информисаност укућана који купују о томе шта се и по којој цијени нуди у трговинама. Не треба куповати све на једном мјесту јер су цијене различите од трговине до трговине. Важно је пратити и седмичне и мјесечне акције коју нуде трговински ланци. Прије одласка у куповину обавезно треба направити списак најпотребнијих ствари и не треба куповати ништа мимо тога - рекао је Јањић.

Економиста Рајко Томаш каже да ће смањење плата у појединим дјелатностима свакако допринијети смањењу јавне потрошње, односно грађани ће мање куповати јер ће бити на то принуђени.

Психолози савјетују да за штедњу није потребно драстично мијењати навике у куповини, него само рационалније трошити.

- Прије куповине неопходно је размислити о томе шта вам је заиста потребно и не правити залихе одјеће и других ствари које нећете искористити. Много је теже донијети одлуку о штедњи, него је спровести - објаснила је психолог Aлександра Пухало.

Aутомобил

Јањић каже да се смањењем трошкова на аутомобил може сачувати позамашна свота новца.

- Aко није у питању удаљенија дестинација, боље је пјешачити или користити градски превоз. Тако ће се смањити трошкови горива и паркинг карте - истакао је Јањић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана