Смањити испоруке гаса

Глас Српске
Смањити испоруке гаса

КИЈЕВ - Украјинска нафтна и гасна компанија "Нафтогас" затражила је од руског "Гаспрома" да смањи испоруке природног гаса са уговорених 40 на 33 милијарде кубних метара, рекао је помоћник предсједника за питања енергије Бохдан Соколовски, јавила је Срна.

Ова задужена компанија жели промјене споразума од 19. јануара који је довео до обнављања испорука гаса Европи и Украјини, који је "Гаспром" суспендовао 1. јануара због спора у вези са цијеном и заосталим дуговима са бившим совјетским сусједом.
"Нафтогас" се позива на клаузулу у уговору који дозвољава повећање или смањење до 20 одсто количина гаса који купује.

Соколовски признаје да би промјене уговора требало усагласити најмање шест мјесеци прије почетка године, али је нагласио да је споразум потписан 19. јануара био далеко од идеалног и потписан је без стручног налаза.

"Гаспром" је јуче потврдио да је примио захтјев "Нафтогаса".
Почетком мјесеца "Нафтогас" је упозорио да можда неће моћи платити руски гас, јер украјинске компаније не плаћају редовно рачуне, остављајући их тако без средстава.

Позивајући се на изворе у "Гаспрому" руски медији јавили су да би поново могли прекинути испоруке гаса уколико Украјина не плати 400 милиона долара дуга до 7. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана