Смањити буџетска давања у ФБиХ

Глас Српске
Смањити буџетска давања у ФБиХ

БAЊA ЛУКA - Министар финансија РС Aлександар Џомбић изјавио је јуче Срни да има најава да ће у ФБиХ и у овој, као и у прошлој години, доћи до проблема у исплати плата и пензија, уколико не дође до смањења одређених буџетских давања и ако не буду обезбијеђени кредити.

Џомбић је рекао да, према садашњим информацијама, у 2008. години дефицит у ФБиХ износи 300 милиона марака и да је извјесно да ће опет у том ентитету имати проблема код извршења буџета.

- Aко не дође до смањења одређених законских права борачких категорија, односно борачког додатка, или неких других у међувремену усвојених обавеза, ФБиХ ће имати проблема у исплати плата буџетским корисницима - оцијенио је Џомбић.
Он је додао да, осим овог смањења, ФБиХ за излазак из кризе треба подићи кредите од неке међународне институције и тако обезбиједити измирење дефицита.

Џомбић је нагласио да финансијска криза у ФБиХ за Владу РС и Министарство није новина, јер су рађене анализе макроекономских показатеља у РС, заједничким институцијама и ФБиХ, јер је ријеч о јединственом економском простору, због чега било какав поремећај у неком дијелу може имати утицаја и на РС.

- Још 2007. године знали смо да ће ФБиХ имати финасијски грч који се догодио прошле године, зато што је истовремено у 2007. години приказано остварење суфицита, који је као приход пренесен у прошлу годину, што је рачуноводствено било недопустиво - подсјетио је Џомбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана