Смањили куповину хране и технике

Далиборка Секулић
Смањили куповину хране и технике

БAЊA ЛУКA - Становници Републике Српске посљедњих мјесеци највише су штедјели на храни и основним животним намирницама, бијелој техници и електронским уређајима, као и на путовањима, казао је предсједник Удружења потрошача РС Драгован Петровић.

Опрез при трошењу у посљедњих седам до осам мјесеци, каже Петровић, најмање се осјетио на комуналним услугама, води, струји и гријању. На томе  становници Српске нису претјерано штедјели.

- Пад тражње највише се осјетио у сектору прехране, техничкој роби, на туристичким услугама, посебно опрезно се бирају туристички аранжмани, те становници Српске планирају скромнији провод на годишњим одморима. С обзиром да су цијене комуналних услуга мировале, на њима се није посебно ни штедјело - казао је Петровић.

Од почетка ове године, према његовим ријечима, стандард становника је драстично опао, првенствено због свјетске економске кризе и страха од губитка радног мјеста.

- Пад стандарда се биљежи од почетка 2007. до половине 2008. године, када и цијене прехране расту за око 30 одсто. Од јуна 2008. године до сада цијене су се стабилизовале, те су мјесечни издаци за четворочлану породицу износили око 1.650 марка - казао је Петровић.

Економисти упозоравају да би становници Српске, кад на снагу ступи Закон о акцизама, који предвиђа поскупљење кафе, цигарета и горива, могли бити на удару новог поскупљења.

Министар финансија РС Aлександар Џомбић раније је рекао да буџетски корисници не треба да страхују јер плате и пензије за сада неће бити смањене овогодишњим ребалансом републичког буџета, који подразумијева уштеде од 66 милиона марака као обавезу РС према Међународном монетарном фонду (ММФ).

Српска је на име уштеда према аранжману БиХ са ММФ-ом преузела обавезу да до краја ове године уштеди укупно 146 милиона марака и то 66 милиона у републичком буџету, 25 милиона у буџетима локалних заједница и 55 милиона у буџетима фондова.

Плате

Према подацима Завода за статистику РС, просјечна нето плата у априлу ове године износила је 786 марака, што је за пет марака више него мјесец раније када је износила 781 марку. Највише плате у априлу имали су запослени у финансијском посредовању  и то  1.268 марака, у државној управи  1.093, здравству 1.004 марке и  запослени у образовању 930 марака. Најнижу плату у априлу имали су запослени у хотелима и ресторанима и она је била 477 марка, као и у прерађивачкој индустрији гдје је износила 518 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана