Смањено потрошачко повјерење у Њемачкој због скупе нафте

Танјуг
Смањено потрошачко повјерење у Њемачкој због скупе нафте

Берлин - Потрошачко повјерење у Њемачкој, која се посљедњих мјесеци показала као изненађујуће отпорна на дужничку кризу у еврозони, смањено је због високих цијена нафте, показала је данас анкета њемачког Института за истраживање тржишта и јавног мњења GFK.

GFK је објавио најновији индекс потрошачког повјерења, за који се прогнозира да ће у мају пасти на 5,6 са 5,8 поена из априла, након што је претходног мјесеца такође снижен, пренела је агенција AFP.

- Мада су домаћинства оптимистична по питању опште економске прогнозе, очекивања у вези примања нешто су мања, а склоност ка куповини значајно је смањена - наводи GFK.

Индекс потрошачког повјерења заснован је на одговорима око 2.000 домаћинстава на питања о њиховим очекивањима у вези плата и цјелокупне економије у наредним мјесецима, као и о њиховој спремности на трошење.

- Цијене на бензинским пумпама у Њемачкој обарају један рекорд за другим и то се одражава на потрошаче - оцијенио је институт.

С друге стране, расту страхови од инфлације.

- Потрошачи виде да њихова куповна моћ опада, будући да све више новца морају да троше на енергију, поготово бензин. То значи да имају мање новца на располагању за друге намјене - објаснио је GFK.

Још један значајан индикатор, индекс пословне климе, који израчунава њемачки институт за привредна истраживања IFO, порастао је у априлу шести мјесец заредом, као сигнал отпорности највеће европске привреде на дужничку кризу, показали су подаци објављени прошле недјеље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана