Смањењем баријера до већих улагања

Глас Српске
Смањењем баријера до већих улагања

БAЊA ЛУКA - Власти у БиХ и РС имају задатак да кроз законску регулативу и смањење административних баријера створе предуслове за привлачење здравог страног и домаћег капитала, као и покретање привредних процеса.

Рекао је јуче министар индустрије енергетике и рударства РС Слободан Пухалац отварајући дводневни, други по реду, састанак Привременог пододбора за трговину, индустрију, царине, опорезивање и сарадњу са другим земљама кандидатима између ЕУ и БиХ који се одржава у Бањој Луци.

Он је навео да су први удар кризе прошле године осјетили прерађивачка индустрија и сектор станоградње, али и друге дјелатности које су директно или индиректно у вези са извозом.
- РС је успјела у право вријеме да реализује неке од крупних инвестиција, да приватизује "Телеком" и предузећа из нафтне индустрије, чиме је обезбиједила солидну финансијску основу. Резултат тога је раст обима индустријске производње у прошлој години и реализација пројеката кроз Развојни програм РС - казао је Пухалац, пренијела је Срна.

Истакао је да је криза у РС условила пораст цијене новца, што се рефлектовало на недостатак расположивог капитала у банкама, као и окретање сигурнијим пројектима од стране инвеститора и улагача.

На дводневном састанку у Бањој Луци, представници Европске комисије, Савјета министара БиХ, Владе РС и Владе ФБиХ, разговараће о слободном кретању робе, индустријској политици, о малим и средњим предузећима и трговини.

Програмом рада скупа предвиђене су и расправе о опорезивању, царинама и сарадњи са другим земљама и земљама кандидатима за улазак у ЕУ.

Регионална сарадња

Слободан Пухалац је нагласио да је регионална привредна сарадња незаобилазан предуслов за успјешан економски развој и за унапређење конкурентности, те да треба одржавати што више регионалних скупова.

Казао је да је други састанак Привременог пододбора за трговину, индустрију, царине, опорезивање и сарадњу прилика да РС од партнера из Европске комисије добије савјете о питањима реализације обавеза које нас очекују на путу ка чланству у ЕУ. Додао је да је овај састанак још једна прилика да се покаже опредјељење БиХ и РС за интеграције у европске токове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана