Смањење плата и масовна отпуштања

Глас Српске
Смањење плата и масовна отпуштања

БЕРЛИН, ЛИСAБОН, ВAШИНГТОН - Привредна криза у Европи ће се током наредних неколико седмица осјетно заоштрити, упозорио је премијер Луксембурга и предсједавајући министара финансија Европске уније Жан Клод Јункер, јавила је Бета.

Јункер је оцијенио да би у Европи ускоро могло да дође до масовне незапослености.

У разговору за дневник "Велт", Јункер је изразио
страховање да ће послије финансијске и привредне кризе, наступити социјална криза која ће се одликовати прије свега масовном незапосленошћу и смањењем примања великог броја људи. Да би се избјегле тешке социјалне посљедице кризе, он тражи знатно већа улагања у мјере оживљавања тржишта рада.

- Међународни монетарни фонд очекује у овој години пад свјетске привреде за 0,6 процената, а у 2010. раст на нивоу од 2,3 процента - изјавила је савјетник шефа ММФ-а Доминика Строс-Кана Тереза Тер-Минасијан.

То је погоршање у односу на јануарску прогнозу ММФ-а, која је рачунала на значајно привредно успоравање, али и на раст глобалне економије у овој години на нивоу од 0,5 одсто.

Нова прогноза ММФ-а претпоставља да ће америчка привреда у 2009. години имати негативан раст од 2,6 процената. Овом значајном погоршању прогнозе допринијела је и привреда Јапана, гдје се ове године очекује пад бруто домаћег производа од пет процената.

ММФ у својој најновијој прогнози каже да ће Велика Британија бити једина од најразвијенијих земаља која ће бити у рецесији и сљедеће године.

- Финансијски притисци и глобално слабљење привредних активности праве зачарани круг који и даље угрожава излазак свјетске привреде из актуелне кризе - казао је представник ММФ-а Џон Липски.

Стабилизација глобалног финансијског система и повећање потражње путем повећане државне потрошње зато остају најважнији приоритети законодавцима широм свијета, додао је он.

- Русија планира да потроши 33 милијарде евра из буyета за нове мјере у борби против кризе - најавио је руски премијер Владимир Путин.

Лидери Европске уније ће на Самиту, који почиње сутра, повећати фонд за хитну финансијску помоћ својим чланицама из источне и централне Европе.

Храна

Борба са високим цијенама хране у свијету се мора боље координисати, упозорио је економиста и нобеловац Паул Кругман, додајући да је могуће да оне у будућности поново достигну највише вриједности из средине 2008. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана