Смањење кредитних пласмана

Глас Српске
Смањење кредитних пласмана

СAРAЈЕВО - Савјетник за економска питања српског члана Предсједништва БиХ Љубиша Ћосић упозорава да подаци о пословању банкарског сектора у БиХ говоре да је, под утицајем економске и финансијске кризе у свијету, банкарски сектор у БиХ у 2009. и 2010. години забиљежио смањење кредитних пласмана према привреди и становништву у односу на 2008. годину, пренијеле су агенције.

Ћосић је истакао да је смањење кредитних пласмана пословних банака у БиХ праћено и слабим квалитетом кредитног портфолија.
- Иако посљедњи подаци из Републике Српске и ФБиХ говоре да се у посљедње двије године повећао број малих и средњих предузећа (МСП), те да по броју привредних субјеката овај сектор учествује са 97 одсто, БиХ је и даље земља са најмањим бројем МСП-а на 1.000 становника у односу на земље у ЕУ - нагласио је Ћосић.
Према његовим ријечима, економска криза је у посљедње двије године истовремено негативно утицала на ликвидност и остварење прихода и профита МСП-а, односно на цјелокупно пословање предузећа у овом сектору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана