Смањење извоза и пад инвестиција

Марина Чигоја
Смањење извоза и пад инвестиција

БAЊAЛУКA - Дужничка криза у Италији имаће негативне посљедице по РС и БиХ, а утицаће, прије свега, на смањење извоза и пад директних инвестиција, оцјењују аналитичари.


Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, укупан обим трговинске размјене БиХ и Италије на годишњем нивоу премашује двије милијарде марака.

За девет мјесеци ове године укупан извоз БиХ у Италију износио је 718 милиона, а увоз 855 милиона марака. Обим спољнотрговинске размјене РС са Италијом за девет мјесеци ове године износио је 557 милиона марака, од чега се на извоз односи 275,4 милиона марака, а на увоз 281,5 милиона КМ.

По обиму размјене РС са иностранством Италија заузима треће мјесто и налази се одмах иза Србије и Русије.

Економски аналитичар у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић истиче да је Италија једна од ријетких земаља са којом БиХ има скоро уравнотежену трговинску размјену.

- Осим тога, укупан обим трговинске размјене БиХ са Италијом износи око десет одсто укупне размјене БиХ са свијетом, што показује да се ради о врло битном трговинском партнеру. Ситуација у Италији свакако ће смањити наруџбе из БиХ, али оно што нас посебно забрињава је питање која је идућа земља која ће се наћи под ударом кризе, с обзиром на то да ми више од 55 одсто производа пласирамо на тржиште ЕУ - нагласио је Хасић.

Српска и БиХ у протеклом периоду имале су и врло значајан прилив страних инвестиција из Италије.

Према подацима Министарства за економске односе и регионалну сарадњу РС, по вриједности страних инвестиција у протеклих пет година у РС Италија се налази на петом мјесту са укупим износом инвестиција од 80.575.796 марака. Инвестиције Италије износе 2,7 одсто укупних улагања у РС у овом периоду.

Према подацима Aгенције за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПA) Италија је од маја 1994. до краја 2010. године укупно инвестирала у БиХ 130 милиона евра. У прошлој години тај износ је био 11 милиона евра.

То је ставља на десето мјесто најзначајнијих страних инвеститора у БиХ, са учешћем од 2,11 одсто у укупном износу инвестираних средстава у овом периоду.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је очигледан пад инвестиција италијанских фирми у РС и БиХ, али да политичка нестабилност у Италији неће битно смањити већ уходану пословну сарадњу.

- Aко дође до израженије монетарне кризе у Италији, нови пословни аранжмани могу да буду спорни, што је лоше по Републику Српску. Готово са сигурношћу можемо рећи да ће доћи до успоравања нових инвестиција из Италије - казао је Павловић.

Италијански јавни дуг износи око 1.900 милијарди евра, што је 120 одсто БДП-а те земље. Aналитичари истичу да би италијански финансијски колапс представљао огроман ризик за тржишта.

Банке

Италија је заступљена и у банкарском сектору БиХ, гдје послују двије италијанске банке, Уникредит банка и Интеса Санпаоло.

Павловић је истакао да не очекује неке значајније турбуленције у банкарском систему РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана