Смањење броја изузетих од обавезе фискализације

Далиборка Секулић
Смањење броја изузетих од обавезе фискализације

БAЊA ЛУКA - У наредном периоду могло би доћи до смањења броја категорија пореских обвезника који су изузети од обавезе фискализације због бројних примједби на њихово изузеће упућеним надлежним органима, кажу у Министарству финансија РС.

- Међу лицима и дјелатностима која су Законом о фискализацији безусловно изузета од обавезне фискализације, према бројним примједбама упућеним надлежним органима, налазе се и она која не би требало да буду изузета од те обавезе. У наредном периоду, релевантни учесници у процесу фискализације могли би редуковати изузећа од обавезне фискализације у складу са искуствима земаља из окружења. За сада не можемо да кажемо на које се категорије примједбе односе - казала је портпарол Министарства финансија РС Маја Стојнић.

У Србији се, на примјер, за наредну годину најављује тотална фискализација свих привредних субјеката. Изузети би требало да буду само поједини привредници, између осталих и индивидуални пољопривредни произвођачи и "Телеком Србија".

Стојнићева је напоменула да је Народна скупштина РС прије више од годину усвојила Закон о фискалним касама којим је уведена обавеза лицима која су уписана у одговарајући регистар за промет робе и услуга обавезу посједовања фискалне касе. Истакла је да је чланом пет овог Закона, предвиђено безусловно ослобађање од обавезне фисклизације одређених лица и дјелатности.

- Приликом доношења овог Закона, процијењено је да изузета лица битно не утичу на ефекте и циљеве који се фискализацијом желе постићи. То значи да изузети не утичу између осталог на сузбијање сиве економије у РС, смањењу нелегалних новчаних токова у промету робе и услуга и не обезбјеђују ефикаснију контролу пореских прихода - казала је Стојнићева.

Од обавезне фискализације у РС изузети су самостални пољопривредни произвођачи, власници самосталних трговачких радњи у случају да продају сопствене производе умјетничког и старог занатства и домаће радиности на пијачним тезгама и сличним објектима који су ослобођени увођења фискалне касе. Исто важи и за енергетске, комунална, телекомуникациона и друга јавна предузећа која накнаду за пружену услугу наплаћују испостављањем рачуна, адвокати, те вјерске организације, библиотеке и музеји.

Предсједник Aдвокатске коморе РС Јован Чизмовић, рекао је да је изузеће адвоката из процеса фискализације оправдано и да адвокати нигдје у свијету нису подложни фискализацији.

- Aдвокати припадају посебној врсти професионалне дјелатности која није подобна за фискализацију. Услуге адвоката не могу се наплаћивати као неке друге врсте услуга, те стога не могу бити ни фискализоване - сматра Чизмовић.

Контроле

У Пореској управи РС казали су да је излазак инспектора на терен помјерен за данас, ради остављања више простора пореским обвезницима да се привикну на нови начин пословања. Портпарол ПУРС-а Мила Штркић, казала је да је до сада примљено 14.564 захтјева за фискализацију прве групе пореских обвезника којих има око 40.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана