Смањени трошкови и убрзан проток робе

Ведрана Кулага
Смањени трошкови и убрзан проток робе

БAЊA ЛУКA - Прибављање статуса овлашћеног и одобреног извозника за предузеће значи смањење трошкова пословања, убрзавање протока робе, те стицање бољег статуса и реномеа предузећа.

Закључено је то током семинара "Поједностављења у извозном поступку" који је у организацији Привредне коморе РС одржан јуче у Бањој Луци. На семинару су заинтересованим фирмама представљене погодности посједовања статуса овлашћеног и одобреног извозника.

Секретар Удружења текстила, коже и обуће у Привредној комори РС Aлександра Бијелић рекла је да је семинар намијењен извозницима, првенствено производним предузећима и фирмама које остваре више извоза у току једног мјесеца.

- Прибављање ових статуса значи смањење трошкова пословања, убрзавање протока робе и побољшавање сарадње привредних субјеката са Управом за индиректно опорезивање БиХ, као и стицање бољег статуса и реномеа предузећа - рекла је Бијелићева.

Коришћењем поједностављених поступака царињења, додаје, предузећа могу да стекну два статуса, овлашћеног и одобреног извозника.

- Статус овлашћеног извозника даје могућност предузећу да на изјави на фактури да потврду о поријеклу робе, тако да предузеће није обавезно да набавља сертификат о поријеклу робе EUR 1. Одобрени извозник је одобрење које даје УИО БиХ, на основу којег могу царинити робу у оквиру предузећа - рекла је Бијелићева.

Службеник за извоз у предузећу "УНИС" из Дервенте Сњежана Дисић рекла је да ће ово предузеће вјероватно поднијети захтјев за добијање статуса овлашћеног и одобреног извозника.

- "УНИС", који се бави производњом цијеви, већи дио производа извози на тржиште ЕУ и региона. Царинске таксе за извоз тренутно коштају 15 марака за EUR образац, а трошкови шпедитера крећу се од 25 до 35 марака по камиону, а дневно извозимо око 25 камиона робе, што нам ствара велике трошкове приликом извоза - рекла је Дисићева.

У РС само предузећа СХП "Целекс" Бања Лука, "ХПК" из Драксенића, зворнички "Aлуминат" и Рафинерија уља Модрича посједују статус овлашћеног и одобреног извозника.

Генерални директор предузећа СХП "Целекс" из Бање Луке Предраг Згоњанин рекао је да су статуси увелико олакшали и значајно смањили трошкове извоза.

- Нема вишечасовног чекања на терминалима, плаћања царина, а статуси овлашћеног и одобреног извозника ће свакој фирми која их посједује олакшати рад и пословање - рекао је Згоњанин.

Услови

Aлександра Бијелић је истакла да је основни услов за добијање статуса овлашћеног и одобреног извозника десет извоза мјесечно.

- Управа за индиректно опорезивање БиХ поднијела је захтјев да се тај број смањи, јер постоји велики број предузећа која не испуњавају овај услов. Захтјев је у процедури и очекујемо да ће бити одобрен - истакла је Бијелићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана