Смањени рејтинзи водећих банака у Њемачкој и Аустрији

Aгенције
Смањени рејтинзи водећих банака у Њемачкој и Аустрији

Њујорк - Агенција "Мудис" смањила је кредитни рејтинг шест банака у Њемачкој и три највеће аустријске банке, наводећи да су суочене са ризицима ако се продуби криза у еврозони, јавиле су јуче агенције.

"Мудис" истиче да се њемачки кредитори суочавају са ризиком квалитета својих средстава ако се продуби криза у еврозони или дође до додатног успоравања глобалне економије.

Дугорочни кредитни рејтинг друге по величини кредитне њемачке банке "Комерцбанк АГ" смањен је за један подјелак са "А3" на "А2", уз негативне изгледе. Другим њемачким банкама "Ландензбанк Баден-Виртемберг" и "Нордојче ландензбанк ГЗ" смањен је рејтинг са "А3" на "А2" уз стабилне изгледе. Њемачком огранку банке "Уникредит" рејтинг је умањен са "А3" са "А2", уз негативне изгледе.

Агенција је одгодила поступак према "Дојче банк АГ" и њиховим огранцима, наводећи да ће то учинити уз ревизију осталих глобалних фирми са већим капиталним операцијама.

У Аустрији је "Мудис"  смањио дугорочни рејтинг за "Ерсте груп банк АГ" за два подјелка са "А3" на "А1" уз негативне изгледе, док је "Уникредит банк Аустрија АГ" рејтинг смањен са "А3" на "А2", такође уз негативне изгледе. "Рајфајзен банк интернешнел" рејтинг је смањен са "А2" на "А1", уз стабилне изгледе.

"Мудис" је као разлог за смањење рејтинга аустријских банака навео слабост у оперативним условима у централној и источној Европи и заједници независних држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана