Смањене испоруке руског гаса у Европу

Агенције
Смањене испоруке руског гаса у Европу

Москва - Руски холдинг “Гасрпом” је од јануара до априла смањио испоруке гаса у Европу на 51 милијарду кубних метара са 58 милијарди у истом периоду лане, извјестио је Ројтерс позивајући се на извор из сектора гаса.

Испоруке су биле мање за седам милијарди кубних метара или за 12 процената. Представник “Гаспром експорта” Андреј Зотов је крајем априла изјавио да холдинг планира да овогодишњи извоз гаса у Европу одржи на нивоу из претходне године, односно на 150 милијарди кубних метара.

Зотов је истакао да су потребе европских потрошача у првом кварталу смањене за осам одсто, без обзира на фебруарске хладноће, али да се већ у априлу запажа раст потрошње и да “Гасрпом” очекује да ће испорука у Европу за тај мјесец бити 12,5 милијарди кубних метара.

Замјеник извршног директора “Гаспрома” Александар Медведев раније такође није искључивао да би извоз гаса у Европу ове године могао да остане на нивоу 2011, односно на 150 милијарди кубних метара. “Гаспром” је у фебруару очекивао раст извоза у Европу ове године за 2,6 процента на 154 милијарде кубих метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана