Смањене испоруке гаса за Европу

Глас Српске
Смањене испоруке гаса за Европу

МОСКВA - Због спора између Русије и Украјине о испоруци руског гаса, снабдијевање и транзит гаса за Европу су смањени, а поједине балканске земље су се већ жалиле на мањи доток гаса.

Грчка је навела да је доток смањен за једну трећину, а на смањену испоруку су се у понедјељак жалиле и Бугарска и Хрватска, преносе агенције.

- Ситуација је забрињавајућа - изјавио је представник бугарског
"Булгаргаса" Димитар Гогов и додао да је снабдијевање природним гасом из Русије смањено за 10 до 15 одсто.

Гогов је рекао да је мањи доток руског гаса који преко Бугарске стиже у Турску, Грчку и Македонију.

- Све балканске државе су угрожене - рекао је он.

Испорука руског гаса Балкану смањена је у понедјељак за 24,5 одсто, односно мања је за око 16 милиона кубних метара гаса, због мањег дотока са украјинске територије.

Грчки дистрибутер гаса "ДЕПA" саопштио је да добија четири милиона кубних метара гаса из Русије у поређењу са неопходних шест милиона.

Хрватска, која увози 40 одсто својих годишњих потреба, претежно из Русије, саопштила је да је доток смањен. Исто су се жалиле Чешка, Турска, Пољска, Мађарска и Румунија.

- Увоз руског гаса је смањен за 7,5 одсто - рекла је хрватска представница Ивана Марковић.

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је да Србија за сада има довољно гаса, али да у наредном периоду може доћи до одређених проблема с обзиром на руско-украјински спор око испоруке тог енергента.

Преговори Русије и Украјине о новој цијени руског гаса и исплати дуговања прекинути су 31. децембра, а већ 1. јануара 2009. Русија је обуставила испоруке Украјини.

Русија је оптужила Украјину за крађу гаса који се транспортује преко њене територије, али Украјина то демантује уз тврдњу да је сам "Гаспром" смањио количине гаса за Европу и да примјењује "енергетску уцјену". Украјина је оптужила молдавски огранак руске компаније "Гаспром" за смањење испорука природног гаса балканским земљама.

"Гаспром" захтијева да Украјина плаћа 450 долара за 1.000 кубних метара гаса, након што је Кијев одбио претходни приједлог од 418 долара. Ова цијена је више него двоструко већа од оне коју је Кијев спреман да плати.

Састанак

Европска унија у понедјељак је одлучила да пошаље мисију у Русију ове седмице ради брзог проналажења рјешења за спор са Украјином.

- Мисија ЕУ за утврђивање чињеница састаће се у уторак са званичницима "Гаспрома", иако за сада нема опасности од смањења испорука гаса земљама Уније - изјавио је портпарол Европске комисије Јоханес Лајтенбергер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана