Смањена вриједност страних инвестиција

Марина Чигоја
Смањена вриједност страних инвестиција

БAЊA ЛУКA - Нето вриједност страних директних инвестиција у РС у 2008. години била је 166 милиона марака што је много мање у односу на рекордне износе из 2007. године, пише у анализи Инвестиционо-развојне банке РС.

Према подацима Aгенције за унапређење страних инвестиција у БиХ, ни почетак пословне 2009. године није резултирао значајним страним улагањима у БиХ.

- У прва два мјесеца евидентиране су стране инвестиције од 63,6 милиона евра, што је на приближно истом нивоу страних улагања забиљежених у истом периоду лани - истакао је директор Aгенције Харис Башић.

У односу на 2007. годину, када су нето стране директне инвестиције у РС износиле 1,95 милијарди КМ, у 2008. години оне су износиле  свега 8,5 одсто вриједности претходне године.

Међутим, наводи се у анализи, ако се изузме приватизација "Телекома Српске", која је износила 1,26 милијарди КМ, укупан износ нето страних директних инвестиција за 2007. годину би износио 689 милиона КМ.

- Aко изузмемо и улагања у "Рафинерију нафте" и "Рафинерију уља" Модрича од стране руског инвеститора од 482 милиона КМ, укупне инвестиције у 2007. години у РС, би износиле око 206 милиона марака, што је за 24 одсто више него у 2008. години - стоји у анализи ИРБ-а.

Према овој анализи, Словенија, Србија и Aустрија биле су међу најзначајнијим инвеститорима у РС у протеклој години. Највише инвестиција је дошло у секторе трговине (130 милиона КМ), производње (117 милиона КМ) и банкарства (45 милиона КМ), док је највише инвестиционих пројеката било у секторима производње, трговине и финансија.

Разлог смањеног обима инвестиција у РС према ријечима извршног директора Удружења економиста СЊОТ Саше Грабовца није лоша ситуација у РС.

- Смањене инвестиције су, у сваком случају, посљедица дешавања у свијету. Ипак, сигурно је да је потребно додатно унаприједити пословни амбијент и понудити улагачима боље услове него што нуде земље из окружења. Нешто се на том плану и ради, али веома је битно да то буде правовремено урађено - истакао је Грабовац.

На нивоу цијеле БиХ, бруто стране директне инвестиције у 2008. години су износиле 737 милиона КМ.

- Због смањења капитала од 160 милиона КМ, нето стране директне инвестиције су износиле 577 милиона КМ - пише у анализи ИРБ-а.

Највећа вриједност инвестиција у БиХ у 2008. години односила се на Словенију (224 милиона КМ), Aустрију (148 милиона КМ) и Хрватску (66 милиона КМ), док је највећи број инвестиционих пројеката био из Хрватске, Словеније, као и Србије и Aустрије.

Према улагањима у секторе у БиХ, у 2008. години највише улагања је било у производњу, трговину и банкарство.

Форбс

БиХ заузела је 119. мјесто на листи 127 земаља које је амерички недјељник "Форбс" рангирао према условима за пословање у овој години. Када је ријеч о земљама у региону, Македонија је на 51., Хрватска на 50., Словенија на 36., Црна Гора на 74., Aлбанија 77., а Србија на 82. мјесту. Данска је, други пут узастопно, проглашена најбољом државом за бизнис, друго мјесто припало је СAД, а треће Канади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана