Смањена привредна активност на Балкану

Глас Српске
Смањена привредна активност на Балкану

БРИСЕЛ - Привредне активности земаља у региону знатно су опале од друге половине 2008. године као посљедица пада тражње извозних производа, смањења директних страних улагања и мањег прекограничког кредитирања, наводи се у "Стратегијском документу" Европске комисије о реформама на западном Балкану до којих су дошле србијанске новинске агенције.

У документу се наводи да су фискалне позиције у свим економијама погоршане, а незапосленост у неким земљама региона почела је да расте.

- Земље западног Балкана и Турска ове године искусиле су пад привредних активности на нивоу просјека ЕУ, али мањи него у чланицама Уније које су највише погођене кризом - наводи се у "Стратегијском документу" Комисија која ће бити објављена 14. октобра.

- Земље западног Балкана нису имале много могућности за оштар одговор на кризу због ограничења у виду мјера из сфере монетарне и фискалне политике. Ипак, земље региона користиле су у вријеме кризе предности структурних реформи из претходних година. Тако је унапређење финансијске регулативе, на примјер у Хрватској и Турској, допринијело стабилизацији и отпорности банкарског сектора. Србија и Босна и Херцеговина су добиле подршку Међународног монетарног фонда за покриће дефицита - наводи се у документу.

У анализи се очекује да прилив капитала за стимулисање домаће тражње остане успорен, те да је на средњи рок од велике важности обезбјеђење поуздане фискалне политике "са нагласком на ефикаснију јавну потрошњу и инвестиције".

IPA фондови

Када је ријеч о подршци ЕУ, наводи се у Стратегији, претприступна помоћ треба да подржи банкарски сектор, инфраструктурне пројекте, мала и средња предузећа и запосленост. За то је из IPA фондова одвојено 200 милиона евра бесповратних средстава, а износ инвестиција, рачунајући кофинансирање од међународних финансијских институција у виду зајмова, пење се на најмање милијарду евра. Указујући и на могућност макроекономске помоћи, Комисија је истакла да блиско сарађује са међународним финансијским институцијама које су се обавезале да у 2009. повећају помоћ западном Балкану и Турској на више од пет милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана