Смањена потражња за луксузном робом

Тања Шикањић
Смањена потражња за луксузном робом

БAЊAЛУКA - Пад платежне моћи становника у РС утицао је на смањење потражње луксузније робе и повећање продаје артикала по акцијским цијенама, наводе у тржним центрима у РС.

У Покрету потрошача РС истичу да је и потражња за прехрамбеним намирницама драстично пала.

У тржном центру "Делта макси" истакли су да у њиховим продајним објектима у посљедњих неколико мјесеци влада мање интересовање за "луксузнијом" робом, односно техничким уређајима, те да много купаца пазари робу која је на акцији.

- Када је ријеч о основним животним намирницама и средствима за хигијену, у тој области се није мијењала потражња купаца, док се код техничких уређаја може констатовати да влада мање интересовање - истакла је портпарол "Делта максија" Дијана Миланковић-Кустурић.

Она је додала да потрошачи купују и производе робне марке "делта макси", која је у просјеку 15 до 40 одсто нижа од брендираних производа.

И у продајним објектима "Мој маркет" су навели да је због пада стандарда дошло до пада куповне моћи грађана, који су прво одустали од куповине луксузнијих и скупљих артикала.

У тржном центру "Меркатор" истичу да је од почетка ове године продаја производа робне марке "меркатор", који су знатно јефтинији од брендираних производа, готово удвостручена у односу на претходну годину.

Портпарол "Меркатора" Татјана Раковић рекла је да се продаја артикала током акцијских снижења повећа по неколико пута.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић истиче да су анкете које је Покрет спровео у протеклом периоду показале да је дошло до значајнијег пада потражње робе у продавницама широке потрошње.

- Усљед значајнијег пада платежне моћи потрошача повећане су цијене, првенствено прехрамбених производа, што је довело до пада потражње за луксузнијом робом, а потом и за месом и месним прерађевинама - истакао је Петровић.

Штедња

Драгован Петровић је рекао су потрошачи у РС, када је у питању храна, били принуђени на преструктурирање потрошње.

- Купци су, дакле, морали да квалитетније намирнице замјењују са мање квалитетним, али јефтинијим - нагласио је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана