Смањена потражња лизинг кућа

Марина Чигоја
Смањена потражња лизинг кућа

БAЊAЛУКA - Укупна потраживања лизинг кућа које послују у РС у првом кварталу ове године износила су 103,4 милиона КМ и за два одсто су мања у односу на крај претходне године.

Наводи се то у извјештају Aгенције за банкарство РС о стању банкарског система РС у прва три мјесеца ове године.

Потраживања по основу финансијског лизинга износе 77 милиона марака, од чега се на потраживања јединог даваоца лизинга са сједиштем у РС односи два милиона марака или три одсто, а на пословне јединице давалаца лизинга са сједиштем у ФБиХ 75 милиона КМ или 97 одсто.

- Највећи износ потраживања по основу финансијског лизинга односи се на возила за обављање дјелатности у износу од 36,4 милиона КМ или 47 одсто, те на машине и опрему у износу од 24,1 милион КМ или 31 одсто - истиче се у извјештају.

Највећа потраживања су од правних лица и она износе 67,9 милиона КМ или 88 одсто, од физичких лица 7,6 милиона КМ или десет одсто, док су потраживања од предузетника и осталих 1,6 милиона КМ или два одсто.

Оперативни лизинг имају само лизинг куће из ФБиХ и потраживања по том основу износе 26,4 милиона КМ и у цјелости се односе на правна лица. Највећи износ потраживања је за некретнине.

- Једини давалац лизинга са сједиштем у Српској обуставио је пласмане у 2010. години и све активности усмјерио на наплату постојећих потраживања, с циљем стварања услова за покретање ликвидационог поступка. Овај давалац лизинга је у првом кварталу пословао са губитком у износу од 3.000 КМ, док непокривени губитак из претходног периода износи 231.600 КМ - истиче се у извјештају Aгенције.

Укупна потраживања по основу финансијског и оперативног лизинга за даваоце из Републике Српске и ФБиХ у 2010. години износила су 106,1 милион марака и била су већа за 33 одсто у односу на 2009. годину.

Предсједник Удружења друштава за лизинг у БиХ Сулејман Хаџић каже да смањење укупних потраживања значи и смањење пласмана.

- Заустављен је пад у овој области, али са аспекта наплате доспјелих потраживања настављен је негативан тренд из 2010. године - истакао је Хаџић и додао да су у првом кварталу само три од осам лизинг кућа у БиХ позитивно пословале.

Резерве

Укупне резерве даваоца лизинга из РС износе 163 хиљаде КМ, а издвојене су по основу кашњења у отплати финансијског лизинга за покретне ствари и то углавном за кашњење у отплати дужој од 180 дана. Пословне јединице са сједиштем у ФБиХ издвојиле су резерве у износу од 5,6 милиона КМ, од чега се 5,1 милион односи на потраживања за покретне ствари са кашњењем у отплати дужим од 180 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана