Смањен профит MAN-а упркос рекордној продаји

Танјуг
Смањен профит MAN-а упркос рекордној продаји

ФРАНКФУРТ - Њемачки произвођач камиона и мотора MAN имао је рекордну продају прошле године, али је зарада била погођена трошковима због спора поводом продаје "Феростал" одјељења, пренијеле су данас агенције.

Група MAN је саопштила да је профит компаније смањен 66 одсто, на 247 милиона евра (325 милиона долара) у 2011, упркос 14-процентном расту нових поруџбина од 17,145 милијарди евра и повећањем испорука од 12 одсто на рекордних 16,472 милијарде евра.

До пада зараде дошло је углавном због трошкова насталих у вези са споразумом MAN-а, IPIC-а и MPC поводом продаје филијале "Феростал." MAN је понудио 70 процената "Феростала" компанији IPIC из Дубаија, али када је 2010 покушао да прода преосталих 30 процената удела, IPIC је одбио да купи те акције позивајући се на корупционашку истрагу, покушавајући истовремнео да анулира оригинални споразум.   

У новембру 2011, MAN је коначно пристао да поново купи све акције "Феростала" од IPIC-а за 350 милиона евра и сада планира да их продај компањи MPC.

MAN је објавио да се припрема за пословање у овој години које ће се одвијати, како се оцијењује, у отежаним условима успорене стопе глобалног привредног раста.

Управа MAN-а очекује да ће одjељење групације за израду комерцијалних возила у 2012 забележити мањи обим испорука, док филијала у сектору енергетике може да рачуна на раст продаје. Читава група MAN може да очекује успорено смањивање прихода и пад оперативног профита, сматра финансијски директор компаније Франк Луц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана