Смањен минус из комшилука

Жељка Домазет
Смањен минус из комшилука

Сарајево - Вриједност спољнотрговинске размјене БиХ са иностранством износила је у другом тромјесечју 14,123 милијарде КМ и повећана је за 13,88 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, а подаци показују да сусједне земље постају све важнији трговински партнери и да побољшавамо учинак у трговини са њима.

Подаци Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ који су јуче презентовани показују да су извоз и увоз имали идентичан раст на годишњем нивоу - 13,90 одсто. Извоз је достигао вриједност од 5,351 милијарду, а увоз 8,771 милијарду КМ. То значи да је стопа покривености увоза извозом остала непромијењена у односу на исти период 2016. године и била 61 одсто, док је спољнотрговински дефицит у другом кварталу износио 3,420 милијарди марака.

Предсједник СТК БиХ Ахмет Егрлић каже да је порастао извоз у све земље које су најважнији спољнотрговински партнери, а да је највећа стопа раста забиљежена код извоза у Србију, Хрватску, Холандију, Црну Гору и Турску. Када је ријеч о увозу, највећи проценат повећања забиљежен је код увоза из Хрватске, Словеније и Мађарске.

- Из показатеља може се закључити да се БиХ све више окреће регионалним партнерима. Као примјер може послужити Србија, која се ове године налази на другом мјесту по обиму размјене, одмах иза Хрватске - истакао је Егрлић.

Занимљиво је да БиХ има највећу покривеност увоза извозом са развијеним индустријским земљама - Аустријом (100,14 одсто) и Њемачком (93,26 одсто). Њемачка је и највеће извозно тржиште за БиХ на које је за три мјесеца пласирана роба вриједна 779 милиона КМ.

Стручни сарадник Сектора за макроекономски систем при СТК БиХ Белма Хасић истакла је да је по вриједности трговине ЕУ и даље најзначајнији партнер БиХ. На тржиште ЕУ отпада 71,7 одсто извоза и 67,7 одсто увоза.

- Најзначајнији партнер по обиму размјене из ЕУ је Хрватска. Извоз производа животињског поријекла - меса, рибе и млијека у Хрватску порастао је више од 200 одсто, док је пласман воћа и поврћа смањен за више од 18 одсто. Када је ријеч о увозу из Хрватске, доминирају производи електроенергетског и агроиндустријског сектора - рекла је Хасићева и додала да је охрабрујуће да је извоз у Хрватску порастао 26,22, а увоз за 14,20 одсто.

Блок земаља које чине регионалну слободну зону трговине ЦЕФТА је на другом мјесту по обиму размјене са БиХ и учествује са 16,3 одсто у извозу и 15,2 одсто у увозу.

- Најзначајнији партнер из ЦЕФТА региона је Србија са којом БиХ поправља баланс и примјетан је раст стопе покривености увоза извозом - рекла је Хасићева.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић истакао је да упркос неповољном политичком амбијенту у земљи, економија биљежи раст и да су резултати бољи него прошле године, али да јој је потребна већа подршка.

Најзначајнији трговински партнери БиХ

ЕУ

71,7% укупног извоза

67,7% укупног увоза

ЦЕФТА

16,3% укупног извоза

15,2% укупног увоза

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана